Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни мерки и

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни мерки и
Коментари Харесай

БХРА: Стига хаотични мерки, трябват ясни правила. Предлагаме заведенията да работят поне до полунощ |

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация упорства за ясни ограничения и правила, при които се затварят хотели, заведения и заведения за хранене или се лимитира тяхната активност. Предлагаме ограничения, които потвърдено работят както в Европейски Съюз, по този начин и в Русия, Турция и други страни. На първо място независимите заведения, които са отвън хотели, летища, автогари и жп гари да работят най-малко до 24:00 часа. Тази позиция изрази БХРА по отношение на ограниченията наложени от локалните управляващи в петък ограничавания за работата на заведенията у нас. 

БХРА настояви и всички идни ограничения да бъдат обсъждани авансово с тях. 

Ето и цялата позиция на БХРА:

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация упорства за ясни ограничения и правила, при които се затварят хотели, заведения и заведения за хранене или се лимитира тяхната активност. За да има предвидимост за бизнеса, въпреки и в изискванията на световна пандемия и динамично-променяща се конюнктура, съгласно нас е належащо да се одобряват ясни правила за деяние, тъй че вложителите и работещите в туризма да не бъдат " изненадвани в последния миг " с решения, поради които търпят финансови загуби.

Ние сме безапелационни, че даже и ограниченията, които се подхващат все още да са верните от здравна позиция, те опонират на логиката и йерархията в страната.

Само преди дни здравният министър доктор Костадин Ангелов съобщи, че най-малко до вторник няма да бъдат затваряни заведения, ограничавана работата им и налагани нови ограничения. В същото време в петък посредством заповеди на кметове по места се случи тъкмо това. По този метод се изземва неофициално властта от здравното министерство и НОЩ да вземат обосновани решения по отношение на ограниченията, които се подхващат за ограничение на епидемията, съгласно експертизата на експертите.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация имаме вяра, че сходни решения би трябвало да се вземат от здравните управляващи, след диалози с всички национално показани организации от бранша, тъй че да се реализира баланс сред медицинските наставления и икономическите фактори. Невъзможността на институциите да съблюдават условията, които сами са наложили, не би трябвало да се заплаща от бизнеса.

От БХРА настояваме кабинетът и здравните управляващи да излязат с позиция при какъв брой позитивни теста и направени за какъв интервал от време ще лимитират работата на заведения и хотели, както и при какъв брой позитивни теста ще се възобновяват работата на тези обекти. По този метод браншът ще може да възнамерява своята активност, а не със заповеди в петък вечер да се лимитира работата на бизнеси, които към този момент са вложили в наем на личен състав, оркестри, образуване на събития и други.

Предлагаме ограничения, които потвърдено работят както в Европейски Съюз, по този начин и в Русия, Турция и други страни. На първо място независимите заведения, които са отвън хотели, летища, автогари и жп гари да работят най-малко до 24:00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничаване в работното време. В местата за настаняване, в случай че потенциалът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на 100 от него. В случай, че се обслужват само посетители на хотела, тогава заведенията да нямат сходно ограничаване. Да се сътвори обединен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на ограниченията.

Според нас би трябвало да отпадне и условието гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят наложително маски или шлемове на територията на обекта, отвън заведенията. Това е изцяло ненужно, защото още при настаняването тези посетители минават инспекция на рецепция. Носенето на маски в хотела не покачва сигурността на гостите, поради всички взети ограничения в местата за настаняване за ограничение на вируса и основават ненужно стеснение на клиентите ни.

Настояваме и за изясненост по отношение на идните Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените все още резервации за над 50 на 100 от потенциала на хотели, заведения за хранене и къщи за посетители ще могат да бъдат осъществени. Затова и предлагаме във допустимо най-бърз порядък да бъдат сертифицирани хотелите в зимните ни курорти по препоръчаните от нас правила в допълнение към в този момент съществуващите, които да бъдат разисквани, тъй че да се подсигурява както сигурността на гостите, по този начин и безпрепятственото осъществяване на зимния сезон. И местата, които дават отговор на съответните правила да имат гаранция, че няма да бъдат затваряни.

Допълнително пожелаваме гаранции, че в случай че местата за настаняване и заведенията съблюдават наложените наставления, страната и общините ще дадат гаранции, че те няма да бъдат затваряни случайно. В случая става въпрос за големи финансови задължения от страна на бизнеса за образуване на празника, наем на спомагателен личен състав и актьори за шоу стратегии, правене на специфични менюта и пакети, контракти с туроператори. В същото време огромна част от гостите към този момент са предплатили тези пакети и възможни промени в последния миг ще доведат до загуби и за тях.

Самият основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че вирусът няма работно време и по тази причина съгласно него мярката за ограничение посредством вечерен час на заведенията, като се изключи нощните клубове, е неработеща и ненужна. Предвид това и фактът, че още веднъж доцент Кунчев е безапелационен, че хотелите са най – сигурната промишленост и най – безвредната по повод разпространяването на вируса, настояваме за правила, които ние потвърдено съблюдаваме, които да ни разрешат да работим и да запазим бизнеса и личния състав си, както и имиджа на България като сигурна туристическа дестинация.

Българския лекарски съюз в своя декларация от 24.10.2020 година декларира: " БЛС не желае стопанската система да стопира и страната да бъде затворена. Напротив – естественият темп на живот би трябвало да бъде непокътнат доколкото това е допустимо. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните ограничения е от особена значимост работният развой да продължи. Заведенията за хранене, заведенията за хранене, кафетата при съблюдаване на нужното разстояние и при реализирането на постоянен надзор не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът привикна с “новата действителност ".

Припомняме, че единствено в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация членуват над 3000 представители на хотели и заведения за хранене, а промишлеността дава самун на стотици хиляди хора и техните фамилии. Прекият принос на туризма в Брутният вътрешен продукт е от порядъка на 8-10% годишно, като при пресмятане на приноса и за косвените промишлености като строителство, земеделие, производства на мебели, търговия и т. н. този % е двоен. По данни на ХОТРЕК всеки трети служащ в света е ангажиран в туризма. Колко значим е туризмът за българската стопанска система приказва и фактът, че макар всички положителни ограничения, подхванати от кабинета за опазване на личния състав, 30 на 100 от всички нови безработни в страната са от бранш туризъм. Сривът на сектора би довел до стопански колапс за цели дестинации и райони, в които туризмът е главно прехранване.

Затова и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояваме всички бъдещи ограничения за ограничение на пандемията, касаещи туристическата промишленост, да бъдат обсъждани авансово с всички национално – показани туристически организации. От БХРА като пълновръстен и единствен член за България на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафета) и дълготраен член на IHRA разполагаме с информация за дейностите на другите европейски страни, разбори за тяхната успеваемост и статистически данни, които сме подготвени да споделим на сходни срещи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР