Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против
Коментари Харесай

БХРА се възмути, че правителството говори само с част от ресторантьорския бранш

" Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се афишира изрично срещу решението на министри от кабинета да договарят за бъдещето на целия ресторантьорски бранш единствено с дребна част от представителите му. Според нас не е правилно на диалози, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат само обичани на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце ". Това гласи публична позиция на БХРА.
Припомняме, че през вчерашния ден диалози се водеха с Българска асоциация на заведенията, както и със.
 По-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене, те подвигнаха цените, само че банките оскъпиха своите услуги невиждано По-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене, те подвигнаха цените, само че банките оскъпиха своите услуги невиждано
В първия месец, в който за ресторантьорския отрасъл в България Данък добавена стойност е към този момент 9%, а не 20%, има повишаване на цените за бранша с 2% съгласно о...
" Позицията на БХРА е, че ние, несъмнено, желаеме да отворим още на следващия ден при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили още веднъж, дали при отваряне в този момент и работа на 50 на 100 от потенциала с вечерен час заведенията и личният състав в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер. Щом ресторантьорския бизнес ще носи тежестта за опазване здравето на всички в страната, то тогава би трябвало да е ясно в кои случаи какъв брой ще бъде обезщетен за загубите в името на тази значима цел, както и да се създаде прецизен график за изплащането на държавната помощ, с цел да бъде тя навременна ", пишат от БХРА.
" Ние не желаеме да ни отварят за два дни, огънати под натиска от закани и след още три да ни затворят още веднъж с каквито си решат доводи. Затова БХРА упорства за ясни правила и критерии за стягане и разхлабване на ограниченията, за пояснение за какво огромните вериги, които не продават артикули от първа нужда, са по-малко рискови от заведенията, в които се съблюдават предписаните ограничения и обществена отдалеченост, с какво вечерният час стопира вируса. Настояваме да бъде замразено заплащането на налог здания и такси боклук, да бъдат ревизирани сумите по дължимите данъци, поради обстоятелството, че не работим, а плащаме за транспортиране на отпадък, който не произвеждаме. Настояваме за удължение на мораториума върху заемите с най-малко още две години, както и за елементарен достъп до евтини заеми, тъй че да оцелее бизнеса и да запазим нашите чиновници.
На първо място естествено е здравето на нашите клиенти, личен състав, близки и родственици. Но с цел да сме съгласни с ограниченията те би трябвало да имат някаква логичност и да се разискват с всички заинтригувани лица. Не може всяка седмица да се взема решение на парче кое се отваря и кое затваря, а за консултанти по въпроса да се вика единствено послушната част от бизнеса. И в случай че идващият път министрите се сетят, че не може една дребна, само че шумна част да съставлява целия бизнес, ще изложим тези причини, с цел да реализираме консенсус в името на бизнеса и на здравето на хората, а не да си извиваме взаимно ръцете ", прибавят от БХРА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР