Българската хазна има възможност да помогне на бизнесите, които са

...
Българската хазна има възможност да помогне на бизнесите, които са
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Следващото правителство ще вдига данъци заради пенсиите

Българската хазна има опция да помогне на бизнесите, които са наранени от противоепидемичните ограничения. Това съобщи в „ 120 минути “ някогашният вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Според него държавното управление би трябвало да видоизмени антикризната мярка 60/40 в 90/10.

„ Трябва да се мисли по какъв начин да се помогне на засегнатите бизнеси. Аз предлагам нещо, което работи в Щатите и пристигна от Англия: Частично опрощаване на заеми при положителни резултати. Мисля, че това би трябвало в този момент да се направи в България. 60/40 закъсня, само че работи, аз бих я нараснал на 90/10. Но тя оказва помощ единствено на съществуващите бизнеси, а не на започващите. Аз бих давал тези пари в този момент, тъй като след три месеца към този момент ще е късно “, сподели Дянков.

Според финансиста на идващото държавно управление ще се наложи да вдигне налозите у нас.

„ Според мен до две години налозите ще се вдигнат. В България пенсионната система е на недостиг от 15 година, с тази политика е неизбежно да се вдигнат налозите. Според мен ще се вдигне Данък добавена стойност, аз не споделям, че това е добра политика “, сподели Дянков и посочи хипотетично, че в случай че този налог се вдигне с към 2-3% %, бюджетът може да се балансира.

Той посъветва хората да подхождат спестовно и да не харчат парите си за непотребни артикули и услуги, тъй като занапред финансовата рецесия ще се задълбочи.

Относно обстановката в Съединени американски щати, където Дянков живее и преподава, финансистът съобщи, че след встъпването в служба на Джо Байдън, обстановката се е успокоила. По думите му стопанската система на страната се е раздвижила и за това приказва фактът, че за последната седмица са разкрити над 69 хиляди нови компании, като част от антикризисните ограничения на държавното управление.

Дянков сподели още, че има и още един позитивен развой в Съединените щати от последните дни – броят на имунизираните се е нараснал двойно. Според него има връзка сред неналичието на препарати в Европа и забързаните темпове на ваксиниране зад Океана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР