Българската група на австрийската енергийна компания ЕВН отчете 2 млрд.

...
Българската група на австрийската енергийна компания ЕВН отчете 2 млрд.
Коментари Харесай

EВН България достигна 2 млрд. лв. преки инвестиции

Българската група на австрийската енергийна компания ЕВН регистрира 2 милиарда лева вложения на 17-ата годишнина от стъпването на българския пазар с приватизацията на електроразпределителните сдружение в Пловдив, Стара Загора и Слънчев бряг, както и на пловдивската топлофикация.

" Инвестициите са осъществени в електроразпределителната мрежа на Югоизточна България и топлопреносната в Пловдив, в ИТ системи, цифровизация на мрежите и потребителско обслужване, киберсигурност и присъединение на възобновими енергийни източници (ВЕИ) ", уточни на тържеството послучай годишнината Александър Сипек, ръководител на Съвета на шефовете на " ЕВН България " и районен управител на ЕВН. " Системите на доставките са по-ефективни и изискват по-ниски разноски ", означи той.

" Ние постигнахме доста през тези последни 17 години, само че имаме и доста нови проекти отсега нататък ", уточни Сипек и добави, че EВН е дълготраен вложител и стратегически сътрудник на България. По думите му вложенията на компанията ще са в цифровизация на мрежата и за присъединение на ВЕИ.

Множеството заявки за включване на ВЕИ към мрежата на сдружението са същинско предизвикателство за опциите на потенциала ѝ.

Шефът на " ЕВН България " означи, че компанията от дълго време е част от зеления преход с присъединяване към мрежата ѝ 786 МВ ВЕИ централи, от които 600 МВ сасоларни. Нито една мрежа в България няма толкоз доста присъединени възобновими източници, над 50 % то всички ВЕИ в страната са към мрежата на ЕВН, съобщи той.

" Един от най-ясните индикатори за сполучливото потребление на вложенията от компанията е намаляването на софтуерните разноски по разпределителната мрежа ", разяснява представителят на ЕВН. От 19,5% през 2005 година при влизането на ЕВН в предприятията загубите при разпределението сече да сведени до близо 7% през 2021 година " Намалението е с помощта на вложения в модернизиране на мрежата, отдалечено отчитане и ръководство. По-малкият софтуерен разход значи по-малко разноски в мрежовите цени. Означава и отговорно отношение към климата и спестена сила от 1000 GWh (гигаватчаса) и 600 000 тона СО2 – една от най-големите енергийноефективни ограничения в страната ", сподели още Сипек.

По думите му вложенията на компанията от 2 милиарда лева в България съставляват близо 7% от всички инвестиции в енергийния бранш в България от 2005 година до момента. " Тези вложения играят решаваща роля и за районното развиване. За целия интервал EVN е осигурила приблизително по 4% от всички вложения във всяка една от 9-те области в Югоизточна България, в които работим. Така способстваме както за икономическия напредък на районите, по този начин и за привлекателността им за правене на бизнес ", сподели Сипек.
още Сипек.

" Два милиарда лв. вложения не са единствено едно число. Това са напъните, професионализмът и всекидневната работа на всичките 2300 чиновници на компанията. Усилията на нашите сътрудници и подизпълнители, които вършат допустимо сполучливото осъществяване на нашите цели “, съобщи Калина Трифонова, зам.-председател на борда на ЕВН.

Приносът на ЕВН в българската енергетика бе маркиран и от отрасловия министър Александър Николов, който връчи специфичен плакет, удостоверяващ достиженията на компанията, на Сипек и Трифонова.

Николов отличи активността на компанията като един от най-стабилните и устойчиви вложители в българската енергетика. По думите му, в случай че инфраструктурните компании в България влагат като ЕВН, спестяванията по мрежата могат да бъдат еквивалент на половин нуклеарен реактор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР