Българската фондова борса обяви, че стартира нов индекс. Той ще

...
Българската фондова борса обяви, че стартира нов индекс. Той ще
Коментари Харесай

Българската фондова борса стартира нов индекс

Българската фондова борса разгласи, че започва нов показател. Той ще е формиран от компании, търгувани на пазара за дребни и междинни предприятия BEAM и ще стартира да се пресмята от 18 септември.

beamX ще се базира на пазарната капитализация на включените в него общо 10 излъчвания, поправен а с фрий-флоут коефициента на всяка от тях. Началната стойност е 100 пункта.

В показателя ще влязат общо 10 компании, като едно от изискванията е да са се търгували на BEAM пазара най-малко шест месеца.

Емисиите в beamX не може да са на сдружение, оповестено в разпродажба или несъстоятелно или пък такова, което извършва оздравителна стратегия, спряно е от търговия или е налице някаква правна неустановеност.

Не може да е и емисия, целяща реализиране на първично обществено предложение през пазара BEAM.

Емисиите акции, които ще вземат участие в базата на показателя beamX, ще бъдат избрани на съвещание на Комисията по показателите на 4 септември и признати на следващо съвещание на Съвета на шефовете на БФБ.
Пазарът BEAM
Пазарът за напредък BEAM започва при започване на 2021 година и за своите съвсем две години и половина история съумя да притегли 16 сдружения. Първа на него стъпи българската софтуерна компания Biodit. Сред играчите на него внимание притеглят имена като Dronamics и Sin Cars. Но с изключение на софтуерни, сегментът притегля още новаторски компании в областта на храните (като Smart Organic и Mellifera), както и такива за вложения и финанси (като Ipo Tech, HR Capital и Impuls I).

BEAM е пазар, който дава достъп и опция на дребни, новаторски и млади компании с по-малко от три години история да набират елементарно финансиране и да се възползват от свободния капитал в България. Листването на него е сигнал за капацитета на компаниите и добър знак за бъдещи сътрудници.
„ Най-бързата борса в света “: Как пазарът BEAM среща нововъведенията в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР