Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса

...
Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса
Коментари Харесай

БФБ и Aтинската фондова борса се споразумяха за развитие на български деривати

Българската фондова борса (БФБ) и групата на Атинската фондова борса (ATHEX Group) подписаха рамково съглашение за допускане до търговия, клиринг и сетълмент на български деривати, оповестяват от пресцентъра на БФБ.

Обхватът на съглашението включва въвеждането на фючърси върху определени акции, търгувани на БФБ, и фючърси върху главния показател на борсата - SOFIX. Плановете са продуктите да се търгуват на пазара на деривати на Атинската фондова борса, а клирингът да бъде възложен от ATHEXClear в сходство с условията на EMIR и законодателството на Европейски Съюз. Еврото ще бъде валутата както за търговия, по този начин и за клиринг на инструментите.
Акциите на производителите на ваксини BioNTech и Moderna към този момент се търгуват на БФБ
Акциите на още 100 топ международни компании се търгуват от през днешния ден (9.12.2021 г.) на пазар BSE International на Българска фондова борса. Инве...
Прочети повече
„ Дериватите са изчезналото звено в капиталовата верига на българския финансов пазар. Инвеститорите могат да ги употребяват, с цел да хеджират риска на портфейла или да спекулират върху придвижването на пазара с евентуално високи равнища на рентабилност. Те са отличен финансов инструмент както за самостоятелни, по този начин и за институционални вложители. Работим интензивно с ATHEX Group за стартирането на българските деривати, както е планувано за второто тримесечие на годината. ”, сподели Маню Моравенов, основен изпълнителен шеф на БФБ.

„ Радваме се да приветстваме новите български артикули на пазара на деривати на ΑTHEX и считаме, че това е първата стъпка от по-нататъшното съдействие с БФБ в изгода както на пазарите, по този начин и на участниците “, разяснява Сократес Лазаридис, основен изпълнителен шеф на ATHEX Group.

През идващите месеци екипи от двете тържища ще внедрят комплицирания план с разнообразни етапи свързани с дизайна на артикули и бизнес модела, промоционални и маркетинг действия, внедряване на инфраструктура, образования и проби.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР