Българската федерация по шахмат 2022 изпрати официална позиция до медиите

...
Българската федерация по шахмат 2022 изпрати официална позиция до медиите
Коментари Харесай

Българската федерация по шахмат 2022: С общи усилия България може да заеме достойното си място на световната и европейската шахматна карта

Българската федерация по шахмат 2022 изпрати публична позиция до медиите във връзка обстановката в шахматния свят в България.

​ " През последните месеци шахматът е във фокуса на публичното внимание. Успехите на наши водещи състезателки, в лицето на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, са повода за засилен интерес към нашия спорт. В качеството ни на лицензирана федерация, ние осъзнаваме отговорността си пред българските шахматисти. При цялостно съблюдаване на законодателството изпълнихме целия Държавен състезателен календар за 2023 година, като предстоят последните държавни шампионати - по интензивен шахмат и блиц, планувани за 18 и 19 ноември в София.

Подкрепата за водещите ни състезатели също е налице - бяха гласувани лични награди за тях и треньорите им. Освен това те бяха препоръчани за награждаване от Министерството на младежта и спорта. Използваме случая да благодарим на министър Илиев, който дружно с екипа си, демонстрира същинска угриженост за шахмата. В рамките на годината наши състезатели следва да вземат присъединяване и на Световните шампионати до 8, 10 и 12 години в Шарм ел шейх, и до 14, 16 и 18 години в Монтесилвано, Италия.

Вярваме, че триумфите ще продължат като разумно разследване на последователното възобновление на българския шахмат.

Знакови са напъните, които БФШ 2022 поставя, с цел да се преодолее инициираното от избрани лица разделяне у нас, довело до безучастие на най-силния ни тим на Световното отборно състезание за дами в Полша. Тези старания се показаха и в писмото, което отправихме преди броени дни към БФШ 64 за съставяне на работна група и взаимно кандидатстване за участие в Международната шахматна федерация (FIDE). Вместо това продължи основаването и роенето на нови организации с искания да управляват шахматистите. Последната такава, учредена от три клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, тъй като това била единствената опция за тях.

В същото време ние още веднъж призоваваме за единение, за присъединяване на всички в събранието, което ще проведем през март 2024 година, за взаимна работа в полза на българския шахмат. Благодарим на господин Милен Василев за сполучливата преписка с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, довела до право на присъединяване на български тим за дами на Европейското състезание през ноември в Будва, Черна гора. Това би могло да бъде стъпка във вярната посока на обединяване, в случай че протегнатата от нас ръка бъде поета и подобен тим бъде образуван според законовите условия. Вярваме, че единствено с общи старания България може да заеме своето почтено място на международната и европейската шахматна карта. Последните резултати ни задължават да го сторим!

Благодарим на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която записва нашите документи за участие за включване в дневния ред на идната Генерална асамблея ", се споделя в позицията, подписана от изпълнителния шеф Божидар Пелов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР