Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) е сред първенците в Международната

...
Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) е сред първенците в Международната
Коментари Харесай

Родната федерация и ФИБА затягат мерките за чиста и честна игра

Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) е измежду първенците в Международната централа (ФИБА) в битката за чиста и почтена игра. Това стана ясно на специфичната среща на управлението на европейския баскетбол с представители на някои от локалните федерации с наличието и на президента на БФБаскетбол Георги Глушков, който е член на борда на европейската централа, и служителя, отговарящ за почтена игра в България - Тодор Колев. Инициативата Swish+ е част от Integrity програмата за стягане на ограниченията против деянията за манипулиране на мачове, расизъм, сексизъм, приложимост на допинг и други изяви на назадничавост и нечестна игра в баскетбола.

„ Бях на тази среща в Мюнхен освен в качеството си на член на борда на ФИБА, само че и като президент на федерация, която е доста заинтересувана в стягане на ограниченията. Integrity – това значи освен манипулирани мачове, обгръща също и дискриминационно отношение към дамите, дискриминация по принцип, а също и допинг-контрол. Международният олимпийски комитет има цялостен отдел, който се занимава с тази работа, анализатори и така нататък По отношение на манипулирането на мачове, което бе във фокуса на срещата, ФИБА има подписан контракт със СпортРадар, с които имаме контракт и ние. Те вършат мониторинг на 360 градуса във всички европейски страни. Сега следва на един от бордовете на ФИБА да задължат всички федерации да имат подобен чиновник. Досега имахме задължението да имаме подобен човек, който дава отговор, с цел да можем, като получим сигнал за нещо сходно в границите на всички тези неща, които дефинират Integrity, да имаме човек, който да дава отговор и подхваща ограничения “, показа за срещата Георги Глушков пред формалния уебсайт на българската централа.

С назначението на Тодор Колев на основната позиция, БФБаскетбол се обрисува като един от първенците в Европа в тази тенденция. „ Моята задача ще бъде да осведомявам състезателите за това какво е вярно и какво не е, да бъда индивидът, към който могат да се обръщат при положение на едно от тези неща – дали расизъм, или принуждение. Да могат елементарно да споделят, а по-късно да се прегледа какъв е казусът и да се вземат ограничения.  Проектът Swish, който приключих и който по-късно мина в Swish+, ми даде много на практика и теоретични познания, които би трябвало да предам на състезателите – по какъв начин да предотвратим и да понижим операцията на баскетболните срещи. Защото това нещо се покачва с всеки минал ден. Срещата в Мюнхен беше първата такава с всички федерации, които към този момент са назначили човек за тази роля. Това е група, един тим от 17 федерации, които си сътрудничат и обменят опит и информация по отношение на обстановката в техните страни и по какъв начин можем да си бъдем взаимно потребни. Моята задача е да бъда връзката сред БФБаскетбол и ФИБА. През мен ще минават всички проблеми и благодарение на ФИБА и хората от федерацията ще се постараем да бъдат решени “, съобщи той.

Колев добави, че договорите на БФБаскетбол със СпортРадар и Genius, които работят и непосредствено със международната централа, оказват помощ доста за работата по предварителна защита и откриване на опитите за манипулиране на мачове у нас. „ Те наблюдават за нерегламентирани залагания и манипулирани мачове, получаваме сигнали. Но обработката на един подобен сигнал лишава време, доста сила и запаси. Затова би трябвало самите състезатели да са осведомени какви са следствията, тъй като те не са по никакъв начин дребни. Те могат да останат без право да практикуват баскетбол за избран интервал от време, до момента в който тече следствието. Има и парична санкция, която може да бъде до 100 000 швейцарски франка. Всеки случай на расизъм се преглежда по избран метод. Нещата са доста чувствителни и би трябвало доста деликатно да се работи с тази информация. С тази мрежа от контакти, която имаме дружно с ФИБА, могат да се вършат и следствия, изследвания и със съответните органи на реда в съответните страни “, добави Тодор Колев.

Той към този момент организира няколко семинара с присъединяване на представители и играчи от Националната баскетболна лига за мъже по отношение на заплахите и ограниченията против манипулиране на мачове, само че тези срещи ще продължат и през новия сезон. Предвидени са разяснителни сесии и по време на лагерите на всички национални тимове за подрастващи.

За сериозността на ограниченията и значимостта от предварителна защита приказва и Георги Глушков: „ Ние не сме проверяващ орган, не можем и да бъдем. За всичко, което се случва и имаме изпратени сигнали до нас, би трябвало да намерим самостоятелен оценител, който да ги прегледа и да напише своето мнение анонимно. Връща се информация към този отдел във ФИБА и те стартират мониторинг върху това, което се случва, както и върху хората и тимовете, на които постоянно се случва това нещо. Те имат пълномощията с или без нашето единодушие, да дойдат, да проверяват по-отблизо случаите – това са Integrity ФИБА, които са вързани с МОК. Те имат това пълномощие. Те са тези, които ще работят дружно със службите в България, дружно с Интерпол. Сега, когато пристигна един отчет, той отива и в Групово дело Национална полиция, където има отдел за битка с тези прояви и то от много време. Това са хората, които събират улики и в случай че сметнат, че има задоволително доста улики за обещано лице или тим, те сезират и с наше или без наше утвърждение стартират да проверяват случая. Наше обвързване е да дадем каквото можем като сведения, което към този момент е съществено. Защото за всяка обособена преживелица те вършат досие, в случай че има забъркани хора или тимове, се събира информация за тях. Аз като президент на федерация съм заинтригуван да видя процедурите, по които се върви, би трябвало да съм наясно. “

Глушков разгласи, че напълно скоро представителите на НБЛ и ББЛ още веднъж ще бъдат събрани, с цел да получат информация за новите още по-строги равнища на ограничения, които ще бъдат предприемани при определяне и подозрения за нередности във връзка с честната игра. „ Санкциите ще са съгласно българското законодателство, няма по какъв начин по различен метод. Трябва в светлината на всичко, което се случва, до края на годината би трябвало да възобновим етичния кодекс и Дисциплинарния устав, които включват и тези неща.  Трябва да възобновим нормативните си документи според интернационалните правила - къде на етична основа, къде на дисциплинарна да бъде ясно какво е противодействието “, сподели още той.

В срещата в Мюнхен се включиха и формалният Integrity Officer на ФИБА Ричард МакЛарън, шеф на отдела за предварителна защита на операциите в спорта на Международния олимпийски комитет Фридрих Мартенс. „ От позиция на МОК такива срещи са от голямо значение. Много е хубаво да виждаме по какъв начин се развива същинска мрежа за съдействие, изключително по въпроси за операциите на мачове и други проблеми, които пречат на чистия спорт. Отделът ми в МОК работи с ФИБА от години и приветства проактивността на европейската баскетболна централа и работата й с локалните федерации. Страхотно е да виждаме по какъв начин пъзелът се подрежда и ограниченията се стягат. От страна на МОК ние сме подготвени постоянно да поддържаме баскетболното семейство във всичко “, разяснява Мартенс.

Интеграцията на ограниченията за чиста игра е измежду основните цели на ФИБА за интервала 2023 – 2027 година.

Гледайте най-вълнуващите дуели от Националната баскетболна лига, Евролигата и Еврокупата, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР