Българската евродепутатка Ева Майдел обвини ЕС в разногласия и разминаване

...
Българската евродепутатка Ева Майдел обвини ЕС в разногласия и разминаване
Коментари Харесай

ЕС се разминава в думите и делата си за руските горива

Българската евродепутатка Ева Майдел упрекна Европейски Съюз в различия и разминаване сред думи и каузи във връзка вноса на съветски горива.

Това стана на спор в Европейския парламент в Брюксел, отдаден на REPowerEU – тактиката на Европейски Съюз за самостоятелност от съветските горива, и солидарността и енергийната сигурност в Съюза. Разисквано бе и прекъсването на газа за България и Полша от страна на „ Газпром “.

„ Държави в Европейски Съюз в действителност не престават да купуват съветски газ, по този начин както прави българското държавно управление. Други желаят изключение от ембаргото за нефт, още веднъж както българското държавно управление. Трети споделят, че ще наложат несъгласие на тези наказания, още веднъж както прави българското държавно управление. А пък други просто заплащат, а някои от тях заплащат в рубли “, сподели Майдел.

Това съгласно депутатката от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП) става сега, в който Европейски Съюз желае да спре притока на пари към Русия.

„ Затова се запитвам къде са нашите полезности през днешния ден, къде е нашият избор. Ние, европейците, и нашите държавни управления е време да вършим единствено това, което приказваме,. И да приказваме единствено това, което считаме да вършим “, добави Майдел.

Необходима е диверсификация, а не подмяна на една взаимозависимост с друга, е мнението на Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя прикани и за европейска взаимност към двете наранени страни.

„ Имаме потребност от инфраструктура. В годините обратно сме изпуснали опцията да изградим устойчива газопреносна система. Интерконекторът сред България и Гърция към момента не е приключен и ние би трябвало бързо да изправим тази неточност. Европейската взаимност още веднъж ще е основна за превъзмогването и на тази рецесия. Страните със непокътнати количества по тръбопроводите ще би трябвало да покажат взаимност и да оказват помощ на страни като България, чийто съществени доставки сега са прекратени “, сподели Пенкова.

По думите й опциите на България да залага на възобновимата сила са лимитирани и по тази причина би трябвало да заложим на нуклеарната сила.

Искра Михайлова от Движение за права и свободи и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) разгласи прекъсването на газа за България и Полша за част от съветската експанзия в Украйна и доказателство за измеренията на вражеските дейности против Европа.

Една от ограниченията, които двете наранени страни би трябвало да подхващат, е да прегледат опциите за рандеман на газ в националните им граници. Това би трябвало да стане с поддръжката на Европейската комисия, счита Михайлова.
Енергийно самоубийство, заблуда за самостоятелност и потребност от мир
„ Войната не би трябвало да е опит за енергийно самоубийство на Европа “, даяви от трибуната социалистът Иво Христов.

Той посочи, че Европейски Съюз първо е оповестил отвод от съветския газ, а в този момент търси метод да заобиколи личните си заявления. А България търпи загуби за това, че се придържа към европейската тактика.

„ Енергийната самостоятелност е заблуда. Ние заменяме една взаимозависимост с друга. Обричаме стопанските системи си на скъпи първични материали. Нужен ни е мир, конкурентни цени, надеждни снабдители и съюзна политика за пазаруването на газ “, сподели някогашният вачалвик на кабинета на президента Румен Радев.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) изрази безпокойствие от обстоятелството, че в границите на REPowerEU страните членки ще пренасочат от Механизма за възобновяване и резистентност общо 30 милиарда евро от кохезионните фондове и още 8 милиарда от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР). Това съгласно него ще заплаши съществено тези политики, по които сдосега са финансирани редица начинания.
„ Необходима е политическа реакция “
Съпартиецът му Радан Кънев разгласи за неточност свързването на дебата за REPowerEU с този за прекъсването на газа за България и Полша.

„ REPowerEU е добра самодейност, само че е средносрочна и не дава непосредствени решения. Обратно – стирането на газа е нападателна, груба мярка на режима в Кремъл, която изисква незабавна, и то политическа реакция. Защото става дума за политическа мярка “, сподели той.

Според Кънев държавните управления в София и Варшава са се справили добре, най-много с поддръжката на прилежащите страни. Така и не е имало обаче политическа реакция на Комисията оттатък думите. Затова през днешния ден е трябвало да има спор по тази тематика, защото към този момент са застрашени още Финландия, Чехия, Словакия и други европейски страни.

„ Спирането на газовите доставки за България и Полша демонстрира, че Русия не е търговски сътрудник, на който може да се разчита. Време е да се предприеме дълго отлаганото развиване на свързващата енергопреносна мрежа в Европейски Съюз. Възможно е вносът на съветски газ да бъде сменен напълно, като по едно и също време се понижи потреблението и се увеличи локалното произвеждане на биогаз и водород “, посочи еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

Тя обаче предизвести, че това не може да стане за една нощ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР