Българската екзекютив сърч асоциация (BESA) публикува своя годишен анализ на

...
Българската екзекютив сърч асоциация (BESA) публикува своя годишен анализ на
Коментари Харесай

Какви са тенденциите при възнагражденията на мениджърите през 2018 г.?


Българската екзекютив сърч асоциация (BESA) разгласява своя годишен разбор на възнагражденията на топ мениджърите измежду фирмите, употребяващи услугите за непосредствено търсене на върховен мениджърски личен състав. Анализът е основан върху планове за непосредствено търсене на висши и междинни мениджърски позиции, които са били предоставени на членове от БЕСА и не следва да се приема за обстоен и внушителен. Включените в него компании са с личен състав над 300 служителя и оборот над 10 милиона евро. Целта на проучването е да ви вкара в настоящите трендове и промени, касаещи равнището на заплащане на организационните водачи, съпоставяйки данни от актуалната и миналата година.

 F30821

Възнагражденията и равнищата на Управляващите Директори (с изключение на задграничните такива) са запазили равнищата си. Незначителното нарастване не основава значими предпоставки за промени, а по-скоро отбелязва инфлационната взаимозависимост сред възнаграждението и стопанската система. В същото време, локалните управителни фрагменти са част от районни структури, чийто обсег и мащаб не се разрастват до степен, в която да предизвика забележителна смяна.

Ако влезем в елементи, по-големи отклонения от междинните стойности се следят според от бранша, собствеността и размера на фирмите, както и в използването на фирмени тактики. Все още имаме компании с задгранични ръководители, само че разликата в заплатите в чисто изражение съпоставена с местни водачи от ден на ден се стопява. Разграничението идва по-скоро от бонусите за осъществяване, даване на акции или варианти и спомагателни придобивки. Такива могат да бъдат представителни функционалности, присъединяване в стратегии за развиване и образование (вкл. магистратури), участия в организации, еластичност при командировки и пътувания, персонална и фамилна грижа.

Не е изненада, че директно до Управляващ Директор стои позицията на Ръководител местни операции/Директор център – позиции, които най-често намираме в даването на услуги за външни клиенти или вътрешно за разнообразни подразделения (ITO, BPO, KPO, VBPO, FAO, HRO организации). Когато става въпрос за софтуерния бранш, тези позиции са достигнали върхово ниво, а изискванията са напълно разнообразни и самостоятелно контрактувани според от равнището на бизнес услугата, употребяваната технология, екипът, който би трябвало да бъде управителен, както обсега и мащаба на работната позиция.

Позицията на IT шеф e също толкоз „ поскъпнала “ както и Ръководител местни интервенции като наклонността е забележима във всички във всички браншове – ИТ поддръжка, продуктови софтуерни компании, компании с вътрешни ИТ отдели, центрове, предоставящи (не само) ИТ услуги. Предизвикателството при подбора на фрагменти за тези функции остава в намирането на хора с лидерски пълномощия и характерни пълномощия и механически умения. Наблюдава се повишаване при търсенето на висши и междинни мениджърски позиции с експертен опит в секторите на кибер и осведомителната сигурност. Други позиции, които повишават равнището си на значителност за фирмите са Chief Digital Officer и Chief Transformation Officer. Поради тези аргументи, BESA чака възходящо търсене на експерти с гореспоменатия опит през идващите няколко години.

Плант мениджър/директор остава една от топ 5 най-високо платени позиции, като това е резултат от огромната интензивност и конкурентност в промишления бранш, следена през последните години. Нови компании влизаха на пазара, други вложиха в разширение на мощности, а трети стартираха напълно нови производства. Това бяха аргументи за засиленото търсене на фрагменти, даже и отвън България. Въпреки това, BESA чака тази наклонност да не е водеща на пазара през идващите години. С днешна дата следим закъснение на разкриване на нови производства и вложение по-скоро във вътрешни стратегии за спомагателна успеваемост и благоприятни условия за развиване на бизнеса.

Интересно е,че заплащането при позициите Плант управител се е нараснало съгласно със междинното нарастване на пазара, до момента в който в това време равнищата на Оперативен шеф в производството понижава. Имахме по-малко такива планове през годината при същите или по-ниски равнища, според от мащаба на предприятието.

Подобна низходяща наклонност откриваме и в заплащането при на водачите на Верига на доставки. Нивата се задържат, а обвързаността им с променените условия към позицията предвещава понижаване на междинното заплащане в бранша. Мащабът и сложността на ролята се трансформират заради все по-често употребяваните 3PL и 4PL снабдители и външни хранилища.

Позицията Финансовият Директор, дружно с тази на Търговски шеф резервират равнището си, сходно с това на Плант управител. И двете позиции се развиват с естествените за пазара темпове и резервират значимостта си като съществени за бизнеса. Това, което е значимо да отбележим е, че придвижването при Финансовите шефове беше по-сериозно, в сравнение с това при Директор Продажби. Повечето от огромните търговски организации са претърпели малко промени и то едвам напоследък. Това оказва въздействие върху равнището на работните заплати, само че възнаграждението на Търговските шефове остава подвластно главно от вариращата част от възнаграждението (бонуси).

Ролята на Маркетинг шефа на локално равнище не е посочила промени през последната година – нито като интензивност, нито като заплащане. Наблюдават се промени, произлизащи от инфлацията на заплатите, само че това визира главно позиции под Ръководителя на маркетинг организацията. Както при множеството поддържащи функционалности, функциите стават по-тесни и оперативни, лимитираните от хъб/регионална конструкция. Последните няколко години демонстрират, че потребност от нововъведения и изобретателен метод имаме само при позиции, свързани с развиване на каналите за продажба. Само в местни компании можем да следим повсеместен, интегриран маркетинг метод и създаване на нови артикули. Следвайки международните трендове на цифровизация във всяка една активност, БЕСА чака да нарасне търсенето точно на управнически опит в цифровия маркетинг, мулти-ченъл маркетинга, и познаване на обществените платформи.

Интересно е, че позицията на Директор човешки запаси става все по-ценна, защото в днешно време е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и затова - бизнесът. Възнаграждението надминава равнищата на междинната заплата при Маркетинг и Верига на доставки и продължава да пораства. Тенденцията се движи най-вече от софтуерния и индустриален браншове, само че провокациите по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкоз обострени, че вършат познанията и експертизата в региона все по-ценни на всички места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР