„Българската дерматологична школа има много сериозен принос в изучаването на

...
„Българската дерматологична школа има много сериозен принос в изучаването на
Коментари Харесай

Доц. Богданов: Кожният микробиом е нещо уникално

„ Българската дерматологична школа има доста сериозен принос в проучването на физиологията на кожата в антарктически условия, българските кожни лекари са първите, работили на Ледения континент, а самият проф. Николай Цанков е взел участие в 6 научни експедиции в Антарктика “. Това сподели пред БНР доцент Иван Богданов, кожен лекар венеролог в УМБАЛ Токуда, също участник в експедициите.

„ Знанията и изследванията в региона на дерматологията за хората, пребиваващи на Ледения континент, са доста нищожни, и по тази причина всичко, събрано до момента от нашите сътрудници по тематиката за трансепидермалната водна загуба, за реактивността на кожата в антарктическия климат, е оповестено в съществени научни издания “, акцентира кожният лекар.

Той посочи, че фокусът на изследванията е бил ориентиран към физиологията на кожата при рискови климатични условия и ултравиолетовото натоварване.

„ Това, което установихме, е, че на Антарктика за един месец човек натрупва доза ултравиолетова радиация, колкото се натрупва за две години при хора, работещи навън в Европа. Това се дължи на неналичието на замърсители на студения континент и на отразяването на слънчевата светлина “, изясни експертът.

Доц. Богданов акцентира, че сега се работи над план с фокус върху кожната микрофлора – микробиома.

„ Той е нещо неповторимо, по-уникално от пръстовите отпечатъци. Неговата конструкция може да се промени под въздействие на външната среда и на самата кожа “, изясни той.

По думите му, това би било от изгода на бъдещето, в случай че хора живеят по-дълго на Антарктика или вървят на туристически визити там, или пък, в случай че населят студени планети като Марс или други пустинни светове.

„ Също тези проучвания биха могли да се употребяват в криминологията, в случай че не може да се вземе пръстов отпечатък “, счита кожният лекар.

В първия стадий на проучването се изследва степента на хидратация на роговия пласт на кожата, пигментацията и зачервяването в зони, които са изложени на въздействието на климата, а по този начин също и на тези елементи, които са предпазени от оборудването. С помощта на специфични лични дозиметри се регистрира общата доза ултравиолетова радиация, получена от полярните откриватели в границите на разнообразни зони, обект на научни проучвания - ледници, морска повърхнина, скалисти райони, както и в Българската антарктическа база.

Доц. Богданов е безапелационен, че тези проучвания ще дадат доста отговори, от които науката се нуждае, и в това време признава, че научният интерес и мощното прекарване са го привлекли към този цялостна с секрети и провокации ледена земя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР