Българската делегация отива в САЩ за лични, а не национални

...
Българската делегация отива в САЩ за лични, а не национални
Коментари Харесай

Топ-дипломатът Валентин Радомирски посече българската делегация в САЩ: Отиват за лични, а не национални цели

Българската делегация отива в Съединени американски щати за персонални, а не национални цели. Така остро съобщи топ-дипломатът, политическия анализатор дипломат Валентин Радомирски. Той третира визитата като „ дипломатически гаф “.

Валентин Радомирски е дипломат и участник в формалната делегация, призната от президента Джордж Буш-младши през 2008 година

„ Първо, явно не бяха дадени срещи на уместно равнище за плануваните в първичен вид участници в делегацията. Не се разбра, какви въпроси ще разискват на тази аудиенция. Подчертавам, че визитата не е публична – тъй като равнището е друго – „ президентът на Съединени американски щати се среща с българския президент “, това са формалните, другите са работни визити. Този гаф допуска липса на съгласуваност на българските институции “, разяснява Радомирски.

Той напомни, че по това време подготовката е траяла 6-8 месеца. И „ се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, Министерски съвет, Министерство на външните работи и Народното събрание “.

„ Всичко се съгласуваше в сходство за националните цели за идващия интервал – кой къде ще отиде, кой от кое място има покана. През 2008 година се приготвя визитата към 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни одобри. Това, което липсва в сегашната аудиенция е, че нямаше никакви съглашения за сключване. Не се прави по този начин. Още при оповестяване на програмата пролича, че няма документи за сключване и не е в съгласие с Министерство на външните работи. При  нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа съглашение с министъра на вътрешната сигурност на Съединени американски щати за безвизово пътешестване “. Това описа дипломатът, участник във визитата през 2008 година

Радомирски разяснява, че комплексният метод на това държавно управление липсва и то проличало още при подготовката на това посещаване.

„ Предложението, започвайки с контракта на Политическа партия с лобистката компания, е че се преследват не национални цели, а персонални, котерийни и в най-хубавия случай партийни цели “.

„ Аз съм първото потомство български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което би трябвало да прави България е да се бори за мир. Това не значи, че би трябвало да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо тъй като не се знае в каква обстановка ще бъде Европа “, предложи Радомирски.

И добави: „ Говори се за промяна на Европейски Съюз. Тя добра ли ще е за дребните или междинните страни, каквато е България, или за по-слабите стопански, каквато е България. “

„ Нашата външна политика би трябвало да бъде ориентирана към попречване на рискове при най-лошия вид на развиване на интернационалната конюнктура за битие на нашата страна. Не знам какво прави нашата външна политика, само че не виждам резултати “, съобщи Валентин Радомирски.

 

Източник – Труд

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР