Българската делегация от групата на социалистите и демократите в Европейския

...
Българската делегация от групата на социалистите и демократите в Европейския
Коментари Харесай

Защо българската делегация от групата на социалистите и демократите в ЕП е против новите геномни техники?

„ Българската делегация от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент /ЕП/ няма да поддържа предлагането за Регламент по отношение на Новите геномни техники и ще гласоподава срещу по време на днешния избор в Страсбург. “

Това заяви евродепутатът Петър Витанов във Фейсбук, обяснявайки:

„ Новите геномните техники (НГТ) съставляват тип генетична трансформация и имат за цел основаване на условия за генетично модифицирани организми (ГМО), създадени със начини от последните две десетилетия.

Считаме, че с проекто-регламента се основават условия за улеснен режим на стартирането на пазара и в околната среда на такива организми. Няма обединен теоретичен и публичен консенсус, че този тип организми ще дават отговор на заложените цели за възстановяване на продоволствената сигурност.

Има опасения за непредвидени въздействия върху генома при този тип генетична трансформация, както и техните евентуални негативни въздействия върху здравето на хората, животните и растенията, както и околната среда. Има опасения, че в процеса на тази генна трансформация се развиват нови черти с нови рискове.

Предложението, подложено на гласоподаване през днешния ден, отива по-далеч даже и от текста на Европейска комисия и планува лишаване на опцията на страните членки да регистрират публичните настройки към този тип организми, което е в прорез с демократичните правила.

Отделно, проекто-регламентът съдържа редица основни пропуски във връзка с режима на етикетиране на артикули, съдържащи НГТ, и основава условия за стартирането на сходни артикули на пазара без категорично етикетиране. Това единствено по себе си е изрично нарушаване на правото на потребителите да създадат осведомен избор.

Поради тази кардинална позиция и заради неналичието на задълбочена полемика по тематиката, инициирана от българското държавно управление, ние няма да подкрепим оферти правилник. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР