Българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на

...
Българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на
Коментари Харесай

Сакскобургготски спечели „Врана“ в апелативния съд

Българската страна няма никакви учредения да претендира за благосъстоятелност на резиденция „ Врана “ и парка към нея, реши Софийският апелативен съд.

С решението с дата 27 юли съставът с ръководител Иво Дачев анулира по-ранния акт на Софийския градски съд, който дефинира Министерството на районното развиване и благоустройството за притежател на парцелите.

В претекстовете в детайли се проучва моделът на благосъстоятелност преди анулацията на монархията у нас, както и процесите през идващите десетилетия.

На този декор „ Врана “ не е измежду обектите, които са изключителна държавна благосъстоятелност, не са предоставени на ведомство, нямат национално значение и не са обществена държавна благосъстоятелност с чел следващо споразумяване на връзките.

„ Актът, с който тези парцели са били отнети през 1947 година, към сегашния миг е разгласен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за недействителен, заради което съгласно общите правила на вещното право не може да легитимира страната като притежател на имуществото, което е придобила въз основа на този акт “, написа правосъдният състав. Посочва се още, че при сходна догадка се възвръща предходното правно състояние и няма потребност от нов закон, който да даде резиденцията на някогашния монарх.

Съдът отсъжда още страната да заплати общо близо 160 000 лева на Сакскобургготски и фамилията му поради направените правосъдни разходи.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР