Българската държава няма намерение по какъвто и да е било

...
Българската държава няма намерение по какъвто и да е било
Коментари Харесай

Горанов: Държавата няма намерение да участва частично или изцяло в сделката за ЧЕЗ

Българската страна няма желание по какъвто и да е било метод да взе участие отчасти или напълно в договорката за активите на ЧЕЗ. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на изключителната парламентарна комисия за договорката за ЧЕЗ.

Той посочи, че споделя пред депутатите визията си като финансов министър, което е в съгласие с премиера. Каза, че не е решение на държавното управление.

Горанов изясни първичното желание на страната да взе участие в договорката поради многото въпроси и публични упования, които са се били появили след оповестяване на покупката на активите на чешката компания в България от българската компания " Инерком " на Гинка Върбакова. Обявяване на това желание е станало след срещата на Върбакова с премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред депутатите Горанов съобщи, че постоянно е изразявал своите запаси към присъединяване на страната. Тези негови запаси били припознати от премиера Борисов. " Обединили сме се, че присъединяване на страната е нецелесъобразно ", сподели той.

Запитан от депутати, Горанов отговори, че досега няма формален отговор както от " Инерком ", по този начин и от " ЧЕЗ-Прага " дали чешката компания би се съгласила българската страна да взе участие в договорката и още веднъж повтори, че поради събитията (водене на арбитражно дело ЧЕЗ против България) не е удачно българската страна да влиза в сходна договорка.

По мотив изказванията в медиите, че госпожа Върбакова е представлявала страната в Прага, Горанов сподели, че ги знае, само че собственичката на " Инерком " е била поканена в Министерски съвет от премиера Борисов, вицепремиера Дончев и финансовия министър Горанов, тъй че самодейността е била тяхна.

Депутати попитаха за какво има разминаване сред информацията на българските служби и това листче хартия с финансиращите институции, което министър председателят Борисов заведе в секретното деловодство на Народното събрание.

Горанов съобщи, че това е било работен документ, хвърчащ лист хартия, основан преди време и доколкото той знае от зам.-министър на финансите на Чехия. Много преди изпращането му той е бил към този момент неактуален, сподели Горанов и посъветва депутатите да разполагат с него за разбори, само че да не гледат на този лист хартия насериозно.

Сериозен е договорът сред " Инерком " и ЧЕЗ-Груп, само че ние нямаме достъп до него. Регулацията на частно-правни връзки е нещо, в което може да направи смяна Народното събрание, сподели той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР