Българската държава категорично няма каквото и да е намерение да

...
Българската държава категорично няма каквото и да е намерение да
Коментари Харесай

Държавата устиска един месец и изЧЕЗна

Българската страна изрично няма каквото и да е желание да взе участие в придобиване на част от активите на ЧЕЗ в България по какъвто и да е метод. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на вчерашното, трето съвещание на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ в Народното събрание. Горанов категорично посочи, че това е позиция, съгласувана с премиера Бойко Борисов, само че не била публична позиция на цялото държавно управление.
Коментар на редактора
Браво, Бойко, отлично, Борисов! Този път изтрая дори повече от месец. Два дни, само че повече. На 1 март, като си поговори по телефона с Бабиш, пресслужбата ти сподели, че си го молил да спомага на българската страна да влезе в договорката за ЧЕЗ. И го сподели тъкмо когато съдружните му сътрудници един през различен почнаха да приказват по какъв начин би трябвало да има държавен надзор, внесоха дори и предложение в тази тенденция за пълномощията на КЕВР и през днешния ден, 4 април, това нещо ще бъде гласувано на първо четене в пленарна зала.
Още по това време обаче Горанов стартира да приказва, че не е хубаво страната да влиза в ЧЕЗ. И към този момент това е и позицията на Борисов – изказана още веднъж от някой различен по тази тематика, не от самия него. Всичко би могло да бъде признато за обикновено развиване на нещата, в случай че нямаше едни 500-600 млн. евро – неразбираемо какъв брой тъкмо, само че сигурно не по-малко от половин милиард, за които ЧЕЗ съди страната. Тази сумичка е сред 1,5 и 2 пъти повече от цялата цена на българския бизнес на ЧЕЗ. И въпросът е кой ще я завоюва, както и по какъв начин ще я разпредели.
Би било неповторимо жалко от страна на чехите да разрешават българската страна да се намеси в договорката, в случай, че е кристално ясно, че има уговорка какво става с компенсацията. А българската страна умерено може да не се меси, в случай че получи някоя компенсацийка – или в случай че я получат някои, значими, хора. Защото при такива покупко-продажби работата опира преди всичко до пари. Пари, пари, пари! А най-големият подбив е, че фактически нашата страна – дублирам, нашата – би била като нищо по-лош собственик от Гинка Върбакова. Защо по-лош ли – тъй като ще се намерят незабавно повече маймуни, които да се овесят на клона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР