Българската държава е собственик на 66 “царски имота в Рила,

...
Българската държава е собственик на 66 “царски имота в Рила,
Коментари Харесай

Държавата печели дело за 66 „царски имота“ в Рила

Българската страна е притежател на 66 “царски парцела ” в Рила, а не Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария Луиза. Това постанови Софийският областен съд, откакто повече от 10 години гледа дело, заведено против реституцията на горите, осъществена в интерес на наследниците на българските царе Фердинанд I и Борис III.

Искът на страната, импортиран от Министерството на земеделието и храните през 2010 година, е за 16 000 декара гори и земи от горския фонд на територията на парк Рила. Делото бе последно от серията правосъдни разногласия за парцели, върнати на Симеон и сестра му в интервала от 2000 до 2002 година, през който той се върна в България, основа Национална движение „Симеон Втори", завоюва парламентарните избори и стана министър председател.

Повечето от другите процеси също приключиха в интерес на страната, която си върна собствеността на някогашните царски дворци Съръгьол, Ситняково, Кричим и стопанството на резиденция Врана. В края на 2022 година самият замък Врана и паркът към него обаче бяха приети за благосъстоятелност на Симеон и Мария Луиза. Двамата завоюваха и двореца Царска Бистрица през 2020 година, като по тези две каузи недвусмислено бе потвърдено, че терените за градеж са купени от княз Фердинанд, и за градежите на Врана и на Царска Бистрица са употребявани средства от така наречен цивилна листа за прехрана на царското семейство, без да е изхарчен и един лев от държавните бюджети, гласуван в парламентите по това време.

С постановеното решение Софийският съд признава, че страната е притежател на процесните парцели в Рила ex lege (лат. - по смисъла на закона - б. р.) по работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация на противоречивите земи и гори. Определението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, а по-късно е допустимо даже въпросът да стигне до Върховния касационен съд.

Според земеделското министерство, в случай че настоящето решението мине през по-горните инстанции, бъде доказано и влезе в действие, Симеон и Мария Луиза ще би трябвало да върнат на страната компенсацията от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро. То бе присъдено през май 2023 година за това, че двамата не са могли да употребяват земите и горите в Рила поради мораториума на парцелите, натрапен с решение на Народното събрание през 2009 година

Адвокат Михаил Екимджиев, който води делото на Сакскобургготски в Европейски съд по правата на човека Страсбург, опроверга министерското изказване. Според бранителя компенсацията не би трябвало да се връща, тъй като в определението си Софийският областен съд е отхвърлил претенциите на страната за осъществени от Симеон добиви от горите. Статусът му е приравнен на безкористен владетел и по тази причина не би трябвало да заплаща такова обезщетение. Екимджиев бе безапелационен, че е “немислимо прихващане, щом не е почетена тази рекламация на страната ”.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР