Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като

...
Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като
Коментари Харесай

„Шпигел”: България преследва врагове на Ердоган

Българската страна е нарушила интернационалните конвенции и правни правила, като е помогнала на Турция в преследването на няколко съперници на режима в Анкара. Това написа "Шпигел " в свое следствие, което се базира на секретни грами от турското посолство в София, преведено от "Дневник ". Автор на следствието е известният наш публицист Димитър Ганев.
Става дума за предприемача Абдула Бююк, който беше търсен в южната ни съседка поради съмнения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В дълбока загадка той бе предаден на турските управляващи през август 2016 година, откакто у нас му беше отказано политическо леговище.
"Веднага след опита за прелом в Турция министър председателят Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския дипломат в София. Според турски дипломатически отчет диалогът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов схваща какъв брой е сериозен въпросът... Правилното в този момент ще е да се провежда персонална среща на най-високо държавно равнище сред правосъдните органи, с цел да стартира нов правосъден развой ", написа в документа. В друга грама от посолството турските дипломати афишират, че българският министър председател ще помогне да се откри "бързо споразумяване на въпроса ", споделя "Шпигел ".
"Фактически скоро по-късно е имало среща сред турския дипломат и тогавашния български основен прокурор Сотир Цацаров. От известието излиза, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за изгонване. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди този момент той персонално ще се заеме със случая ", написа в писмо на посолството за вътрешна преписка ", оповестява още "Шпигел ".
Заключението на изданието е, че "тайните известия от турското посолство, които "Шпител " получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България интензивно са взели участие в депортирането на член на турската съпротива (...) и то откакто български съдилища преди този момент изрично са отхвърлили настояването за изгонване ".
През 2016 година тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова изясни, че България е предала на Турция търсения предприемач Абдуллах Бююк, тъй като той е имал невалидни документи и е разгласен за опасност за националната сигурност.
"Той не е уредил статута си в България шест месеца. Бююк е влезнал в България при започване на февруари с документи, които са оповестени за невалидни няколко месеца преди този момент - изчезнали или откраднати. Следващите процедури следователно са извеждане на лицето, тъй като обитава нелегално ", аргументира се тогава тя.
Отново посредством Интерпол е била получена молба от турската страна за екстрадиция с установяване на закононарушения, за които Бююк е упрекнат – тероризъм, пране на пари и други Нашият съд в действителност взема решение, че ще откаже изгонването му на съображение, че такива закононарушения той не е направил, тъй като турската страна не е предоставила доказателства за тях, изясни вътрешният министър. Бююк е подал молба за политическо леговище, само че тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Тогава е ръководена от вицепрезидента Маргарита Попова. Веднага по-късно той е екстрадиран на съображение на Закона за чужденците, защото Абдулах е просрочил периода за престояване у нас. Бъчварова посочи, че той е можел да апелира това решение, само че от Турция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР