Българската болнична асоциация /ББЛ/ и БЧК излязоха днес с призиви,

...
Българската болнична асоциация /ББЛ/ и БЧК излязоха днес с призиви,
Коментари Харесай

Болничната асоциация и БЧК с апел Не на агресията срещу лекари!

Българската болнична асоциация /ББЛ/ и БЧК излязоха през днешния ден с апели, в които осъждат следващи прояви на експанзия против лекари по време на осъществяване на служебния им дълг.

" Респект съм всички лекари, не на експанзията! ", гласи апелът на болничната асоциация в позиция, изпратена до медиите.

" Цялото ни общество дължи голям почит към всички лекари, които понасят в най-голяма тежест пандемията и са на първа линия, с цел да пазят човешкия живот и здраве. Българска болнична асоциация осъжда остро проявата на експанзия над лекари и приканва виновните институции за незабавна реакция по отношение на лица, упражнили вербално или физическо принуждение над медицински експерти. ", се показва в нея

Само от началото на тази седмица станаха известни два случая на експанзия към лекари, към доктор Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско, и към медицинските експерти в Ковид отделението на УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “, напомнят от асоциацията

Освен вербална експанзия, екипът на УМБАЛ „ МЕДИКА РУСЕ “ става жертва и на физическа такава. Двама млади мъже и една жена, изблъсквайки защитата, нахлуват в коронавирус отделението на болничното заведение и атакуват медицинския личен състав. Служителят на охранителната компания, обслужваща болничното заведение, е атакуван физически, нанесени са му удари по главата.

Със закани за разпра, гибел и принуждение, нападателите притискат в ъгъла дежурния доктор, а медицинските сестри в манипулационната зала стават жертва на словесни офанзиви, крясъци и закани за ликвидиране, разкриват от ББЛ.

Необяснимата експанзия се случва ден, откакто непосредствен на нападателите е признат за лекуване в болничното заведение.

„ Осъждаме като извънредно неприемливи всички прояви на експанзия, а заканите за ликвидиране към медици са безусловно неприемливи “, показват в позиция от ББА.

Българска болнична асоциация обръща внимание и на обстоятелството, че медиците на първа линия са изправени пред големи тествания, преминавайки от четвърта в пета вълна на пандемията без ден отмора.

„ Един от топ целите на всички равнища в страната би трябвало да бъде създаването на тактика за преодоляване на проблемите с фрагментите в бранша на опазването на здравето, като това включва и запазване на достолепието и здравето на медиците “, безапелационни са от ББА. 

Българският Червен кръст /БЧК/ също осъди остро неприемливите прояви на агресия срещу медици.

БЧК моли към всички жители и институции в България с апела " Не на насилието " над медици. " Нека защитим достолепието на хората, които в този сложен за целия свят пандемичен интервал не престават да следват праволинейно заветите на Хипократовата клетва и непрекъснато, с риск за личния си живот, извършват високоотговорната си хуманна задача да избавят човешки живот ", приканват от БЧК.

В знак на съпричастност към казуса и с надълбоко почитание към работещите в региона на опазването на здравето БЧК се причислява към напъните на Министерството на здравеопазването и на Българския лекарски съюз в битката за попречване на неоправдателното вербално и физическо принуждение над медицински лица.

" Уверени сме, че апелът ни ще бъде подсилен от необятната общност и от други организации и институции и всички дружно ще дадем отпор на грубото отношение към медицински лица, с цел да защитим човешкото достолепие и професионализма ", показват от БЧК.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР