Българската Бианор холдинг купува две местни софтуерни компании - ITIDO

...
Българската Бианор холдинг купува две местни софтуерни компании - ITIDO
Коментари Харесай

Бианор купува софтуерните ITIDO и Databreathe

Българската " Бианор холдинг " купува две локални софтуерни компании - ITIDO и Databreathe с които да укрепи предлагането си на решения за клиенти. Сумата по покупко-продажбите не е ясна, като от сдружението настояват, че финалната цена на бизнесите зависи от осъществяването на спомагателни условия и по-детайлна информация ще бъде оповестена в бъдеще. " Целта на тези и на възможни бъдещи придобивания е основаването на огромна и мощна група компании, която да носи дълготрайно стойност за нашите акционери ", разяснява пред " Капитал " Спартак Кабакчиев, действен шеф в " Бианор Холдинг ". " Средносрочната ни цел е " Бианор Холдинг " да се трансформира в българската обществена IT група с най-висока пазарна капитализация и да сме в топ 3 по доходи измежду българските компании, предлагащи IT услуги. "

Българската " Бианор холдинг " купува две локални софтуерни компании - ITIDO и Databreathe с които да укрепи предлагането си на решения за клиенти. Сумата по покупко-продажбите не е ясна, като от сдружението настояват, че финалната цена на бизнесите зависи от осъществяването на спомагателни условия и по-детайлна информация ще бъде оповестена в бъдеще.

" Целта на тези и на възможни бъдещи придобивания е основаването на огромна и мощна група компании, която да носи дълготрайно стойност за нашите акционери ", разяснява пред " Капитал " Спартак Кабакчиев, действен шеф в " Бианор Холдинг ". " Средносрочната ни цел е " Бианор Холдинг " да се трансформира в българската обществена IT група с най-висока пазарна капитализация и да сме в топ 3 по доходи измежду българските компании, предлагащи IT услуги. "

В момента " Бианор Холдинг " има пазарна капитализация от 13.3 млн. лева на Българската фондова борса (БФБ). Според междинния консолидиран финансов доклад на компанията, приходите на холдинга за 2022 година са 4.65 млн. лева " И двете покупко-продажби прибавят стойност за акционерите на " Бианор Холдинг ", водейки на практика незабавно до удвояване на приходите на групата, ускорение на техния растеж и доста нарастване на консолидираната облага на акция ", прибавя Кабакчиев.
Оперативно самостоятелни
Придобитите сдружения са разнообразни по мярка. Дружеството " Дейтабрийд ", през което оперира Databreathe, има шест чиновници към началото на 2023 година, а за 2021 година, последната налична в Търговския указател, компанията регистрира малко над 1 млн. лева доходи и облага от 12 хиляди лева. Тя работи в областта на разбора на данни.
Реклама
ITIDO, която работи през сдружението " АЙТИДО Технолоджис ", регистрира 3.08 млн. лева доходи за 2021 година, при 632 хиляди лева облага. Служителите към началото на 2023 година са 34.

Според Спартак Кабакчиев, новозакупените компании ще продължат да оперират като самостоятелни дъщерни компании в холдинга, по модела на главната компания в групата - " Бианор Сървисиз ". " Оперативното ръководство остава напълно в ръцете на сегашния мениджмънт на фирмите. Маркетингът, продажбите и техническото осъществяване на плановете ще останат извънредно прерогатив на обособените сдружения. Холдингът ще поеме общите административни задания като счетоводни и юридически услуги, асортимент на личен състав, връзки с обществеността ", разяснява Кабакчиев.
Още 9 млн. лева за придобивания
Двете покупко-продажби няма да бъдат последните придобивания за " Бианор ". В средата на март холдингът пусна на борсата съобщение за идно нарастване на капитала на обща стойност 9.2 млн. лева, които би трябвало да бъдат употребявани за спомагателни покупко-продажби.

" Бианор " разполага с финансов запас за придобивания и поради излизането си от стрийминг услугата за бойни спортове FITE през 2021 година. Част от сумата бе изплатена в акции на купувача - американската TrillerNet. Самата FITE е основана от Коста Йорданов, който също по този начин е съосновател и изпълнителен шеф на " Бианор ". FITE бе продадена на стрийминг компанията TrillerNet през април 2021 година, като общата цена на договорката, дружно с продадения дял на " Бианор ", е 52.5 млн. $.
Реклама
Спартак Кабакчиев споделя, че фокусът ще бъде ориентиран към софтуерни компании, които дават услуги в набелязани от " Бианор " ниши. " Разглеждаме компании с годишни доходи сред 2 и 30 млн. лв., със постоянни EBITDA и позитивен паричен поток. За нас е значимо бизнесът да е резистентен и мениджмънтът да ръководи добре бизнес рисковете. Критичен е човешкият фактор - постоянен и предан екип със сходна просвета. " Кабакчиев прибавя, че компанията няма да бърза със покупко-продажбите, въпреки всичко програмата е планувана за идващите две години.
Свързани публикации " Бианор холдинг " ще разпредели дял за съвсем 3 млн. лева 27 април 2022, 12:54 " Бианор холдинг " продаде каузи си в стрийминг услугата FITE за 7.5 млн. $ 3 август 2021, 06:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР