Българската банкова система е стабилна. Възможно е и догодина да

...
Българската банкова система е стабилна. Възможно е и догодина да
Коментари Харесай

Диана Митева не изключва още сливания на банки у нас

Българската банкова система е постоянна. Възможно е и следващата година да има сливания на банки, защото разноските за вложения в новите технологии се усилват, а има и напън върху приходите. Това съобщи ръководителят на управителния съвет на Асоциация на банките в България Диана Митева пред Българска национална телевизия.

Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас към момента са по-високи от тези в множеството европейски страни, където доста банки постановат негативни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по заемите са ниски, което е потребно за потреблението, счита Митева.

По думите ѝ у нас някои банки са избрали да наложат негативни лихви само върху депозитите на юридически лица, тъй като се приема, че компаниите ръководят парите си по-добре.
 Българска народна банка разгласи буфера за други редовно значими банки в България
Българска народна банка разгласи буфера за други редовно значими банки в България

Не са се трансформирали спрямо равнищата за 2021 година

По време на пандемията се икономисва повече - и от жители, и от компании. Това води до събиране на доста средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се осъществя от банките, Българска народна банка постанова такса " негативна рента ", посочи Диана Митева.

Председателят на Асоциация на банките в България изясни повишаването на банковите такси със сериозния напън върху лихвения приход, който банките имат поради невиждано ниските равнища на лихвите. Другият фактор са вложенията в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се обстановка през последната година има огромен растеж в пренасочването на парите от депозитите към други финансови принадлежности, съобщи още Митева.
 Симеон Дянков обезпокоен за банковата система поради изказванията на Рашков
Симеон Дянков обезпокоен за банковата система поради изказванията на Рашков

Опасно било да се твърди, че висши политици имат банки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР