Българската банка за развитие се управлява с възможно най-висока степен ...

Българската банка за развитие се управлява с възможно най-висока степен

От 47 000 при ГЕРБ на 16 625 лв. сега: В ББР орязаха заплатите на УС

Българската банка за развиване се ръководи с допустимо най-висока степен на бистрота за банкова институция. Това обявиха от банката в писмена позиция до медиите.

Ето и цялата позиция:

От встъпването си в служба през месец юли възнагражденията на новото управление на ББР са понижени с почти 50% по отношение на заплатите при предходното ръководство. Средното заплащане на новите членове на УС на банката е 16 625 лева месечно, по отношение на получени 47 086 лева месечно на човек за август 2020 година и 25 591 лева месечно за септември 2020 година Заплащането за активността на новото управление в дъщерните сдружения на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лв..

ББР е доста добре капитализирана, като е българската банка с най-високо равнище на адекватност на базовия личен капитал от първи ред и не е сложена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са подхванати ограничения за ограничение на разноските, както и за понижаване на цената на привлечения запас.

Ръководството на ББР направи подробен разбор на образуваните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 година по тях бяха заделени хранителни запаси за предстоящи кредитни загуби от покупко-продажби, подписани в предишното, в размер от над 180 млн. лева На този стадий първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените хранителни запаси по гаранционни стратегии за компании и жители, наранени от COVID-19, в размер на 175 млн. лева

Данните демонстрират, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За съпоставяне, междинната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със доста по-висока от междинната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от шефовете и Надзорния съвет на банката, назначени при предходното ръководство, при които са отпуснати кредити в изключително огромни размери към компании. Последици от тези подписани покупко-продажби ще има и през идващите години, като е евентуално те да продължат да тежат на резултатите на банката, защото по някои от огромните кредити все още към момента текат ограничения за понижение на дължимите настоящи заплащания по мораториума, обвързван с пандемията. Пет от осемте огромни длъжници на ББР нямат ангажимент да заплащат по кредитите си все още, защото употребяват гратисни срокове или са се възползвали от опцията за отлагане на отговорностите заради пандемията. Три сдружения постоянно обслужват заемите си. ББР е постоянна и може да поеме последствията от тези опасности.

Банката регистрира повишен интерес към своите стратегии и артикули. Припомняме, че след измененията в Устава на ББР през юни, който слага таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лева, банковата група удостовери 77 покупко-продажби за непосредствено финансиране на стойност 32,7 млн. лв..

Индиректно, през комерсиалните банки в страната, ББР от май до септември е подсигурила 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лв..

Източник: inews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg