Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“

...
Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“
Коментари Харесай

ББР предоставя 20 млн. лв. за розарите

Българската банка за развиване (ББР) започва Програма „ Подкрепа за розопреработване “ с преференциални условия за спасяването на обичайния за страната ни бизнес. Банката ще продължава да основава нови артикули в помощ на българските дребни и междинни предприятия от разнообразни браншове. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг взаимно с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните шефове на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

По думите на Лорер поддръжката на затруднените микро-, дребни и междинни компании е част от обновената тактика на Групата на ББР. „ Тя утвърждава целите на банката за по-бързото възобновяване на МСП, ускорение на икономическия напредък и основаването на работни места след рецесията от COVID-19 “, уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Банката ще даде финансиране за оборотни средства на микро-, дребни и междинни компании от бранша на розопреработването, изправени пред съществени усложнения и понижена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лева Ще бъдат отпускани директни заеми до 1 млн. лв. със период до 3 години, облекчена скица на финансиране и минимални условия за поръчителство, включително залог на розово масло.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на интернационалния пазар, само че в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до струпване на огромни ресурси от скъпия артикул. Сред аргументите са конкуренцията на производители от прилежащи страни, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия поради пандемията от COVID-19. Секторът е усложнен и от проинфлационния напън – нарастване на цените на труд, електрическа енергия и торове.

След изследване на проблемите и потребностите на розопреработвателите в България ББР ще спомага за спасяването на обичайния за страната ни бизнес.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР