Българската банка за развитие (ББР) се очаква да отчете 250

...
Българската банка за развитие (ББР) се очаква да отчете 250
Коментари Харесай

Кирил Петков: Има риск Банката за развитие да не си върне едрите кредити

Българската банка за развиване (ББР) се чака да регистрира 250 млн. лева загуба тази година, заяви министърът на стопанската система Кирил Петков по време на чуване в Народното събрание. Една от аргументите са раздадените едри заеми с така наречен балонно заплащане, при които главницата се заплаща вкупом най-после. Това слага в неустановеност банката дали тези заеми ще бъдат върнати, тъй като са рискови, а обезпеченията по тях са съмнителни, стана ясно от думите на Петков.

Той напомни разкритията си, че ББР е раздала на 20 компании 90% от капитала си или над 2 милиарда лв.. Близо 1 милиарда лева са отишли при 8 едри кредитополучателя, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и други

" Средният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години, като другото нещо, което е реалност, е че множеството от тях имат по този начин нареченото " балонно заплащане " най-после - плащате си за 10 години единствено лихвата и най-после цялата главница идва внезапно. Тези заеми съществуват по света, само че те са високо рискови и нормално обезпечението би трябвало да е доста съществено, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години ", сподели Кирил Петков.

Той даде образец с заем на банката за 150 млн. лева, гарантиран с парцели. В контракта за заема се споделя, че кредитополучателят не може да се разпорежда с това недвижимо имущество, само че в случай че го направи, санкцията е 5 млн. лв.. В различен случай против заем от 150 млн. лв. още веднъж, заемът се обезпечава със самото комерсиално дружество, чийто приходи са близо за 1 млн. лв. при даването на заема. След това обаче бизнес проектът става доста нападателен, продажбите се усилват 14 пъти за идващите пет години, а цената за стоката се усилва 28 пъти и т. н.

От 2017 година до момента шефовете на банката се сменят, само че методът на кредитиране остава, означи министър Петков. До такава степен методът е бил закрепостен, че тъкмо преди влизането в служба на служебното държавно управление " за една численост " е щял да бъде даден още един 150-милионен заем, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР