Българската банка за развитие (ББР) пуска 20 млн. лв. за

...
Българската банка за развитие (ББР) пуска 20 млн. лв. за
Коментари Харесай

Банката за развитие пуска 20 млн. лв. за евтини кредити на розопреработватели

Българската банка за развиване (ББР) пуска 20 млн. лева за евтини заеми за розопроизводители, като заемите ще могат да се обезпечават и с розово масло. Те ще се дават по стратегия “Подкрепа за розопреработване”, стана ясно от общ брифинг на министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, агроминистъра Иван Иванов и изпълнителните шефове на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

В елементи, банката ще даде финансиране за оборотни средства на микро, дребни и междинни компании от бранша, изправени пред съществени усложнения и понижена ликвидност поради пандемията.

" Кредитите ще са сред 100 000 лева и 1 млн. лева за интервал от 3 година, което значи, че те могат да засеят освен годишна продукция 2022-2023, само че и годишна продукция 2023-2024 година Предвидените лихви са от 3.7 % нагоре, според от рейтинга на съответния кредитополучател и от обезпечението, което с изключение на розово масло, може да бъдат и други ", съобщи изп.-директор на банката Владимир Георгиев.

За отпущането на заемите роля ще има и “Националният институт за проучвания и сертификация”, който ще дефинира качеството и съхранението на обезпечението. В момента той е част от холдинга на Държавната консолидационна компания.

В последните години около пандемията се стигна до струпване на огромни ресурси непродадено розово масло. Секторът е усложнен и от нарастването на цените на труд, електрическа енергия и торове.

През есента на предходната година Държавен фонд “Земеделие” към този момент подкрепя сектора с 2 млн. лева Те бяха отпуснати по схемата " Помощ в поддръжка обезпечаването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за превъзмогване на следствията от отрицателното икономическо влияние от Covid-19 ".

Даниел Лорер напомни, че поддръжката на затруднените микро, дребни и междинни компании е част от обновената тактика на Групата на ББР.

" Тя утвърждава целите на банката за по-бързото възобновяване на МСП, ускорение на икономическия напредък и основаването на работни места след рецесията от Covid-19 “, уточни министърът на нововъведенията и растежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР