Българската банка за развитие (ББР) промени условията, при които търговските

...
Българската банка за развитие (ББР) промени условията, при които търговските
Коментари Харесай

ББР разширява обхвата на гражданите, които могат да получат безлихвен заем

Българската банка за развиване (ББР) промени изискванията, при които комерсиалните банки, които са нейни сътрудници, отпускат на жителите безлихвени заеми до 4500 лв..

Гаранционната стратегия на ББР работи от близо месец и половина и по нея към този момент са предоставени над 10 хиляди заема за близо 44 млн. лв.. Капиталът, с който ББР разполага за покритието на гаранциите по тези заеми, е 200 млн. лв.. Така капацитетът за асимилиране остава доста огромен.

Затова ББР одобри нови условия, с които доста уголемява кръга на тези, които ще могат да се възползват от безлихвените заеми. Мярката към този момент е налична и за жителите, които са се върнали на работа или са възобновили активността си, само че за даден интервал от време са били лишени от опция да работят поради карантинните ограничения или по други аргументи, подбудени от рецесията с COVID-19.

С други думи, в случай че сте били в неплатен отпуск за интервала май-юни и сте се върнали на работа, можете да кандидатствате за подобен заем, посредством който да възстановите разтърсения си фамилен бюджет, да платите отсрочени сметки или покриете част или всички взети лихвени заеми. Същото важи и за самонаетите лица, които са отчели спад в приходите си поради COVID-19, само че в този момент са почнали да възвръщат активността си. Става дума за екскурзоводи, дребни аграрни производители, в случай че щете даже и юристи, и други сходни.

" Има смяна във времевия небосвод, през който се регистрира спад на приходите с повече от 20% - едно от изискванията, даващо право да се употребява безлихвен заем до 4500 лв.. В остарелия вид на мярката този спад се изчисляваше въз основата на приходите за първото тримесечие на 2020-а по отношение на първото тримесечие на 2019-а. С измененията хоризонтът, през който се пресмята този спад, се удължава до края на 2020-а по отношение на същия интервал на 2019-а. По този метод се усилва броят на лицата, които могат да аплайват за безлихвен заем, като тази смяна е изключително удобна за самонаетите ", изясни основният специалист " Външни стратегии " в Българската банка за развиване Ирина Матева.

Излиза, че в случай че приходите ви са останали непроменени за първото тримесечие на 2020-а, само че са се свили за второто, когато бе пикът на COVID-19 у нас, това ви дава право да кандидатствате за безлихвен заем, стига да изпълнявате останалите условия. Същото важи, в случай че се окаже, че сривът на приходите ви по отношение на същия интервал на 2019-а пристигна през третото или четвъртото тримесечие на 2020-а. Това е значимо, изключително за самонаетите, тъй като може да има случаи, при които заради ред справедливи условия доста лица да са имали ниски приходи през първото или второто тримесечие на 2019-а и заради това да не могат да потвърдят спад с 20% на приходите си за цялото полугодие на 2020-а.

Ирина Матева посочи, че е належащо малко време, с цел да могат банките-партньори, които отпускат безлихвени заеми с гаранцията на ББР, да вкарат новите условия в осведомителните си системи.

" Разчитаме, че до 10 дни безлихвените заеми ще могат да се оферират по новите условия, като някои банки даже са декларирали, че към този момент одобряват претенции от хора, с ангажимента че клиентите би трябвало да изчакат, с цел да бъдат въведени новите условия в системите ", сподели основният специалист " Външни стратегии " в ББР.

Кандидатстващите за безлихвен заем би трябвало да са в неплатен отпуск или да са били в подобен заради COVID-19. Те заявяват, че точно заради пандемията работодателят им има отчасти или напълно прекъсната активност, поради което той е бил заставен да понижи заплащането на трудови хонорари и осигуровки. Кандидатите би трябвало да са имали най-малко 6 месеца трудови правни отношения преди заявката за заем, а не преди излизането в неплатен отпуск.

" Това е още една оригиналност в изискванията, тъй като дава опция на хората, които нямат 6 месеца трудов стаж преди излизането в неплатен отпуск, да го натрупат и да получат право след време също да аплайват за безлихвен заем ", съобщи Ирина Матева.

Остава изискването лицата да нямат приход от други трудови правни отношения за интервала, в който аплайват.

Друга оригиналност е условието наетите на трудов контракт и самоосигуряващите се да имат декларирани осигурителни вноски за шест месеца обратно. Старото предписание бе тези осигуровки да са освен декларирани, само че и платени. Вече тези, които по някаква причина са забавили заплащането на своите вноски, също могат да аплайват за безлихвен заем.

Важно е обаче да се знае, че по този стратегия, особено за самоосигуряващите се, има експлицитна възбрана парите от безлихвения заем да се употребяват за финансиране на стопанска активност. Това може да провокира съществени наказания.

12 са комерсиалните банки, които са сътрудници на ББР по тази стратегия и действително преглеждат молбите на жителите за безлихвени заеми. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка, УниКредит Булбанк, Пощенска банка и Райфайзенбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка също вземат участие в програмата, само че те към този момент усвоиха лимитите си по нея.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР