Българската банка за развитие /ББР/ не работи ефективно и оптимално,

...
Българската банка за развитие /ББР/ не работи ефективно и оптимално,
Коментари Харесай

Една година след „реформите“ на Кирил Петков състоянието на ББР е катастрофално, твърди министър Пулев

„ Българската банка за развиване /ББР/ не работи дейно и оптимално, това е по някакъв метод потвърдено от доста гледни точки. Има съществени пропуски в някои съществени посоки: бюджетиране, надзор, ръководство на риска “. Това съобщи пред депутатите служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев, като се базира на изчерпателен разбор, изработен през последните седмици.

Той съобщи, че при започване на годината е разчертан проект за ново кредитиране в размер на 350 милиона нови заеми, като ситуацията към последния регистриран интервал е пагубно, към 90 милиона са раздадените нови заеми. По думите му, в случай че се продължи с тези темпове, няма да може да се покриват естествените амортизации от позиция на регулярните заплащания по съществуващия кредитен портфейл.

„ Банката има като сума на актива 3 милиарда, сега раздава заеми по 300 хиляди лв.. Банката ще се маргинализира с тези темпове в доста бързи периоди. Ние не можем да си позволим това нещо да се случи, имаме ясна визия и тактика “, съобщи още министърът и посочи, че тяхната цел е да надграждат, а не да разрушават.

Като първа стъпка той регистрира, че е прегледана успеваемостта на надзорния съвет, където е открито, че там има много поле за оптимизация. В момента се дублират дейно функционалностите на Управителния съвет, което опонира на устава и положителните практики. „ Видяхме, че там хората получават една държавна дотация от 10 000 лв. на месец, при пазарни равнища в сходни структури на пазарните банки от 0 до 2-3 хиляди лв. и това бързо беше поправено. Предложихме нови хора в Надзорния съвет, които имат визия, тактика и опит “, посочи Пулев и добави, че си сътрудничат с всички работодателски организации и бизнеса, вместо да си измислят сами някакви финансови нови принадлежности в канцелариите.

Александър Иванов от ГЕРБ изрази безпокойство от по този начин направените разкрития, тъй като положението се разказва като пагубно. „ Искам да подчертая, че няколко пъти имаше промяна на визията, имаше поръчки за оптимален предел на заеми от 5 милиона. От това, което вие казвате, че банката се ръководи по метод, че не може да си заплаща заплатите и амортизацията. Ако съм ви схванал вярно “, съобщи още Иванов и добави, че ще продължи тематиката, тъй като, в случай че има такава заплаха за банката, е добре да се реагира на време.

Министър Пулев добави, че ще даде всички данни, а в първите 6 месеца на годината банката е работила на загуба. Като най-основен проблем министърът съобщи, че е неналичието на визия и неспазването на закона за ББР, като не работи за хората, общините и да няма неравенства в другите райони. Нищо не е направено и за лечебните заведения, каквито поръчки е имало в държавното управление на „ Петков “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР