Българската банка за развитие (ББР), която по закон трябва да

...
Българската банка за развитие (ББР), която по закон трябва да
Коментари Харесай

Скандалът около ББР се разгаря, осветлиха подробности за най-големия кредит на институцията

Българската банка за развиване ( ББР ), която по закон би трябвало да оказва помощ на дребния бизнес, е отпуснала заем и за 946 млн. лева единствено към осем частни компании. Четири от тях може би са свързани косвено с Делян Пеевски. Това разгласи още в първото си телевизионно изявление служебният министър на стопанската система Кирил Петков. Назначена е от него комисия за обществен надзор на средствата, а за бистрота инспекцията ще се извърши от одитния отдел на МИ и Агенцията за финансов надзор.

Най-големият заем в историята на ББР е в размер на 150 милиона лв.. Ето какво написа по този проблем икономистът и съпредседател на Зелено придвижване Владислав Панев:

" Информация от Търговския указател за най-големия заем в историята на Българска банка за развиване. Фирмата " Роудуей кънстракшън " дължи близо 150 млн. лв., с които е купила " Пътстройинженеринг " АД със седалище в едно момчилградско село. Тези 150 млн. лв. се заплащат на предходния притежател на тази компания - " Био майнинг " на Румен Гайтански Вълка. Същата " Био майнинг " строи по думите на държавните органи нелегално на територията на Държавно ловно стопанство " Искър " (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

Кредитът е много преференциален, не поради лихвата от най-малко 3.75 %. А тъй като вноската по главницата за 2020 година е едвам 170 хиляди лв.. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно огромната част от заплащанията са планувани към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, до тогава я камилата, я камиларя.

Иначе длъжникът " Роудуей " е на загуба от 3.4 млн лв. за 2019 година.

Консолидираните активи са за 169 млн лв., от които 159 милиона са в графата " комерсиална известност ". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата сред счетоводната стойност на един актив (придобитите от " Роудуей " акции на " Пътстройинженеринг " ) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази известност е действителна.

Всичко това го изнесох още предишното лято около противозаконния градеж. Надявам се новото управление на ББР и на Министерството на стопанската система да обясни събитията. Винаги съм изразявал песимизъм за съществуването на тази банка. Защото рано или късно такива структури биват овладявани за съмнителни цели. Както се и случваше, единствено че до през вчерашния ден надалеч от националните малките екрани.

Затова и 112-о място по медийна независимост е огромен проблем. Защото другояче тия схеми щяха да стават обществени в точния момент и институциите да са принудени да реагират. Сега е малко след дъжд качулка ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР