Българската банка за развитие активно подкрепя българския бизнес в прехода

...
Българската банка за развитие активно подкрепя българския бизнес в прехода
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев: Всеки четвърти проект, подкрепен от ББР, е за зелена инвестиция

Българската банка за развиване интензивно поддържа българския бизнес в прехода му към въглеродна индиферентност, а портфолиото на зелените планове в банката е повишено доста в последните две години. 25% от общото финансиране към този момент е за зелени планове, което значи, че всеки четвърти заем на банковата група е за зелена инвестиция. Това съобщи изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Сред най-популярните стратегии на банката е тази за финансиране на фотоволтаични уреди до 1 MW/p от 400 хиляди лева до 5 млн. лева Банката дава и „ мостови “ запас на компаниите, които търсят предплатено средства да започват плановете си с безплатно финансиране по национални и европейски стратегии, свързани с енергийна успеваемост и зелен преход.

За българския бизнес са налични към този момент голям брой благоприятни условия за ускорение на прехода към въглеродна индиферентност – както непосредствено от Банката за развиване, по този начин и посредством комерсиалните банки в страната, които са сътрудници на ББР по другите стратегии.
В идващите години ББР възнамерява да отпусне средства за бизнеса в размер на 2 милиарда лева по програмата Invest EU, още веднъж посредством търговски банки. Като прилагащ сътрудник на програмата в България банката ще насочи поддръжката към стабилно и зелено финансиране, нововъведения и цифровизация. Целта е пълноценно да доближи помощ до дребния и междинния бизнес за превъзмогване на пазарните несъответствия в тези основни области.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР