Българската асоциация за електромобилност е притеснена, че промените в Закона

...
Българската асоциация за електромобилност е притеснена, че промените в Закона
Коментари Харесай

Електромобилисти искат 5 промени в регулацията на е-тротинетките

Българската асоциация за електромобилност е обезпокоена, че измененията в Закона за придвижване по пътищата, засягащи регулацията на електрическите тротинетки, заплашват както навлизането на този тип превоз у нас, по този начин и сигурността на водачите.

В свое публично мнение от сдружението декларират, че поддържат напъните на страната за основаване на ясна регулаторна рамка по отношение на е-тротинетките, само че упорстват за основаване на правила които не лимитират, а предизвикват използването на различен превоз в градовете.

Липсата на ясни правила при потреблението на самостоятелни електрически транспортни средства е значителен фактор и причина за настъпването на пътнотранспортни катастрофи, застрашаващи здравето и живота на уязвимите участници в придвижването, безапелационни са те.

В тази връзка от Българската асоциация за електромобилност оферират да отпадне условието да се употребява каска с претекста, че тя потвърдено не подсигурява сигурността на лидера.

Освен това оферират промени в текстовете " да се движи по улици I клас и пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 км/ч " и " да се движи по улици II клас без построена велосипедна инфраструктура ", тъй че те да са по-ясни за водачи на тротинетки без удостоверение за ръководство на МПС.

От сдружението упорстват и да отпадне условието лидерът да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии ". Причината е, че съгласно тях незадоволителната сега велосипедна инфраструктура ще ограничи местата, където може да се употребяват е-тротинетките.

Те оферират да отпадне и опцията всяка община да може да дефинира оптимално позволен брой електрически скутери, отдавани чартърен, защото сходно ограничаване опонира на пазарните правила и затруднява потреблението на екологичен превоз.

Последната смяна, която оферират от сдружението, е да се забрани потреблението на слушалки на двете уши. Те желаят тя да засегне както водачите на електрически тротинетки, по този начин и велосипедистите и водачите на моторни транспортни средства.

От Българската асоциация за електромобилност акцентират и изгодите от този тип екологичен превоз:

Електрическите тротинетки способстват за опазването на околната среда - приблизително годишно всяка електрическа тротинетка икономисва 240 кг CO2 изхвърлени нездравословни излъчвания в атмосферата;
Внесените в България електрически тротинетки са повече от 7 600, което би означавало годишно спестени повече от 12 000 тона CO2 ;
Електрическите тротинетки са по-безопасни спрямо други възможности като колите и мотоциклетите.
Електрическите тротинетки са най-достъпни, икономични и преференциални от финансова гледна точка;
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР