Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

БАЗ: Истинските данни след 9% ДДС! Юаведенията са внесли 132 млн. лв. повече през 2022 г.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България показват своето удивление от следващия опит за жестоко деформиране на данните за изгодите от понижената ставка Данък добавена стойност за бранш ресторантьорство, оповестяват от асоциациите.

В искрено проведена от Национална агенция за приходите офанзива с изопачени данни се твърди, че при 4.6 милиарда лева оборот през 2022 година са импортирани едвам 7 млн. лева Данък добавена стойност.

Данъчното законодателство обаче е обвързано и резултатът от пониженото на 9% Данък добавена стойност води до общо нарастване от директни налози в размер на 132 млн. лева за 2022 година спрямо 2019 година Това излиза наяве от обикновена правилна информация даже от изопачено показаните от Национална агенция за приходите данни.

А изопачението идва от обстоятелството, че в показаните от приходна организация данни според от изгодата им в разнообразни елементи на таблиците им са събирани действия с друга ставка на Данък добавена стойност. От справката за 2022 година липсват приходите от към 7700 първокласни обекта в хотелите, които обаче са регистрирани за 2019 година За 2022 година не са включени дребните заведения, които не са регистрирани по Данък добавена стойност поради по-ниски обороти, само че съставляват голяма част от сектора.

БАЗ и СЗБ разполагат с прецизен разбор на изгодите от понижената ставка, който ще бъде показан пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно показаните партии. Материята в действителност е комплицирана и ние имаме вяра, че в Парламента ще се срещнем в експерти, които схващат от нея и няма да се мъчат да я изопачат в интерес на неразбираема полза – да ощетят бюджета, с цел да навредят по някаква причина на бранш ресторантьорство.

Предварителните ни диалози по тематиката ни карат да сме оптимисти, че това в действителност е по този начин.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР