Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в

...
Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в
Коментари Харесай

Ресторантьорите са възмутени от Асен Василев

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) показват отвращение от изявление на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с което съгласно тях той непосредствено нападна сектора , оповестиха от двете сдружения.

В свое обществено изказване вицепремиерът споделя, че е срещу диференцираната ставка на Данък добавена стойност, тъй като "видяхме с ресторантьорите, че това не стига до крайния консуматор " .

"Още когато беше въведена тази антикризисна мярка, беше оповестено, че тя е за избавяне на бизнеса и ние почтено и отговорно декларирахме, че от нея не може да се чака понижаване на цените ! Нашият отрасъл беше затворен за към година, та можеше и нулеви цени да обявим, тъй като през това време нямаше заведения, в които да се влезе. Оборот също нямаше… В резултат на което голяма част от нашите сътрудници банкрутираха ", акцентират от БАЗ и СЗБ.

Според тях антикризисното понижаване на Данък добавена стойност е избавило най-малко останалите, които са съумели да запазят препитанието си и огромна част от чиновниците си. Затова е доста значимо тази ставка да бъде непокътната и след края на годината , тъй като "след като 2 години си бил лимитиран, няма по какъв начин с магическа пръчка да се възстановиш сега, в който са ти разрешили да работиш обикновено ".

Браншът не вижда поддръжка от държавното управление и поради прекъсване на мярката, известна като 60/40, в разгара на летния сезон , защото действието ѝ е до края на юни.

"Намалената ставка на Данък добавена стойност за заведенията беше за да се подкрепи съответно бизнесът . По този метод в действителност цените не се понижиха към крайния консуматор, само че задържаха равнището си. Сега към този момент аргументите за покачването на цените са напълно други и са основателни, само че вие не вършиме нищо и в тази посока ", декларират още от БАЗ и СЗБ и допълват, че даже 0% Данък добавена стойност не може да компенсира цената на тока, която сега бизнесът заплаща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР