Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) започва информационна кампания

...
Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) започва информационна кампания
Коментари Харесай

БАЛИП започва кампания „Разпознай лицензирания инвестиционен посредник“


Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП) стартира осведомителна акция под надпис „ Разпознай лицензирания капиталов медиатор “. Кампанията се поддържа от Комисията за финансов контрол като част от общите старания на бранша да бъдат защитени евентуалните вложители от замесване в измами от противозаконни брокери и да се предотвратя действието на сходни феномени, оповестиха от организацията.

За облекчение на жителите БАЛИП подреди 10 признака, по които елементарно могат да разпознаят дали брокерът, с който поддържат връзка, е лицензиран и съблюдава законовата регулация. Тези 10 признака, посредством които хората могат да отличат лицензираните и добросъвестните медиатори от лъжливите брокери, са оповестени на интернет уеб страниците на всички членове на асоциацията и на уеб страницата на КФН.

Радослава Масларска, ръководител на УС на БАЛИП, разяснява акцията: „ Смятаме, че като асоциация, която развива и поддържа стандарти в бранша от 1997 година, би трябвало да продължаваме да се грижим за информирането освен на актуалните вложители, само че и на всички жители, тъй като единствено по този начин можем да им помогнем да избегнат измами с вложения. “

БАЛИП ще притегли като сътрудници и други организации от финансовия свят, които да поддържат акцията и да се включат в информирането на жителите, като разгласяват и популяризират 10-те признака.

БАЛИП е браншовата организация на лицензираните капиталови медиатори, в която членуват 23 компании, които съблюдават прецизно законовите условия и поддържат съществуването на професионални стандарти в бранша на финансовия и финансовите пазари.

10 признака: Как да отличите лицензирания капиталов медиатор от нелицензирания

Как да схвана дали капиталовият медиатор е лицензиран, с цел да ми предлага капиталова услуга?

Инвестициите и търговията на финансовите пазари се правят само посредством лицензирани капиталови медиатори, банки и ръководещи сдружения , които получават лиценз за тази активност и са следени от контролен орган в съответната страна, в която са регистрирани. В България националният контролен орган е Комисията за финансов контрол.

Възможно е да получите позвъняване по телефона или предложение за инвестиция от нелицензиран медиатор, който даже може да Ви покаже подправен лиценз. Затова преди да ползвате услугите, първо би трябвало да ревизирате дали е лицензиран от Комисията за финансов контрол (КФН) - на www.fsc.bg в секция „ Регистри и информации ", подсекция „ Електронен указател и картотека ", т. 2 „ Инвестиционни медиатори ", т. 4. „ Колективни капиталови схеми ", т. 5. „ Национални капиталови фондове ", т. 6 „ Управляващи сдружения " (https://bit.ly/2HY5HMH) , както и посредством гратис позвъняване на нейния информативен център на телефон 0800 40 444. В случай на сдружение от друга страна в Европейския съюз, което прави капиталови услуги и действия на територията на Република България при независимост на даване на услугите, същото следва попада в листата на уеб страницата на Комисията за финансов контрол www.fsc.bg, в меню Нотификации (https://www.fsc.bg/bg/podnadzorni-litsa/notifikatsii/notifikatsii-polucheni-v-kfn/).

Мога ли да разпозная нелицензирания капиталов медиатор по уеб страницата му?

Да, на уеб страницата на КФН www.fsc.bg, в секция „ Регистри и информации ", подсекция „ Електронен указател и картотека ", т. 2 „ Инвестиционни медиатори ", на следния адрес: https://bit.ly/2HY5HMH има информация както за лиценза на медиатора, по този начин и за адресите на уеб страниците, посредством които предлага услугите си. Инвестиционните медиатори нямат право да дават услуги посредством интернет страници, с разнообразни адреси от тези, които са декларирали пред съответните способени органи на страните членки!

КФН поддържа на интернет страницата си в секция „ За потребителя ", подсекция „ Предупреждения за потребителите " (https://www.fsc.bg/bg/za-potrebitelya/preduprezhdeniya-za-potrebitelite) лист с информация по отношение на лица и интернет платформи, които правят капиталова активност и оферират капиталови услуги без лиценз. Този лист се актуализира постоянно, в резултат на тъжби и сигнали на жители, както и на друга информация до която КФН има достъп по длъжностен път.

Ако капиталовият медиатор не е български, би трябвало ли да има лиценз от България?

Инвестиционните медиатори, които са регистрирани в друга страна в Европейския съюз, би трябвало да имат лиценз от съответния контролен орган на страната, в която са учредени. За да правят активност тези сдружения са длъжни при предложение на услуги на територията на България (това включва и услуги по интернет) да са подали нотификация към КФН. Спазилите закона европейски капиталови медиатори (брокери) би трябвало да са в листата на уеб страницата www.fsc.bg, в меню Нотификации (https://www.fsc.bg/bg/podnadzorni-litsa/notifikatsii/notifikatsii-polucheni-v-kfn/).

Ако капиталовият медиатор (брокерът) Ви демонстрира лиценз, публикуван от страна, която не е в Европейския съюз, то той няма законно право да предлага услуги в България, преди да е записал локален клон, който да е получил лиценз от Комисията за финансов контрол или контролен орган на страна членка в Европейски Съюз. Дали има лиценз за България можете да ревизирате на www.fsc.bg в секция „ Регистри и информации ", подсекция „ Електронен указател и картотека ", т. 2 „ Инвестиционни медиатори " (https://bit.ly/2HY5HMH), както и посредством гратис позвъняване на нейния информативен център на телефон 0800 40 444.

Трябва ли да подписвам някакъв контракт с капиталов медиатор, с цел да

влагам?

Лицензираните капиталови медиатори наложително подписват контракт с лицето, на който оферират услугата. Ако някой предлага услуга, обвързвана с финансовите пазари без да е лицензиран и без да подписа контракт с Вас , това е знак за съществуване на машинация. Преди да пристъпите към вложение на средства на финансовите пазари по банков път, онлайн посредством платежен оператор чрез заплащане с кредитна или дебитна карта, би трябвало да ревизирате в Комисията за финансов контрол дали медиаторът е лицензиран и по-късно да сключите контракт с него. За задграничните медиатори, бихте могли да ревизирате за съществуване на лиценз на интернет страниците на съответния контролен орган. Ако медиатор изиска да му преведете пари единствено след позвъняване по телефона или диалог във Facebook (или друга обществена мрежа), допустимо е да попаднете в лъжлива скица. Лицензираният капиталов медиатор в никакъв случай няма да Ви изиска да преведете пари, без да сте сключили контракт.

Какво би трябвало да проследя при сключване на контракт, с цел да съм сигурен, че е с лицензиран капиталов медиатор?

Когато сключвате контракт с лицензиран капиталов медиатор, наименованието му в контракта съответствува изцяло с наименованието на капиталовия медиатор в регистрите на КФН. Неправомерно е името на медиатора да не е идентично с името на компанията, която е получила лиценз от съответния контролен орган. Друг идентификационен белег за учредените в Република България медиатори е единният идентификационен код (ЕИК), който би трябвало да подхожда с този в регистрите на КФН, по прилика - името на получателя (инвестиционния посредник), титуляр на банковата сметка, по която би трябвало да преведете пари следва да подхожда изцяло с името, което попада в регистрите на КФН и в контракта.

При лицензираните капиталови медиатори от КФН договорите с клиентите се подписват дружно от представляващите сдружението или от оправомощени лица , които наложително са тествани от Комисията за финансов контрол и са вписани в указател . Всеки може да ревизира имената на законните представители на капиталовия медиатор в регистъра, воден от КФН или в Търговския указател. Лицата, които имат право да подпишат контракт и да одобряват поръчки (т. нар. лица по член 39 от Наредба № 38 за условията към активността на капиталовите посредници) за покупка или продажба на скъпи бумаги, могат да се ревизират по партида на съответния капиталов медиатор, в регистъра на КФН, на следния адрес (https://bit.ly/2HY5HMH). В групата - капиталови медиатори - избирате по първа писмен знак от името на медиатора, след което се избира „ Обстоятелства за ИП ", по-късно „ Лица, сключващи контракти и приемащи поръчки за сделки на скъпи бумаги ", пресъздава се лист с всички лица, които имат право да подписват контракти и да одобряват поръчки при съответен медиатор, както и датата, от която даденото лице работи при този капиталов медиатор.

Обикновено, когато нелицензиран медиатор Ви е убедил по телефона да инвестирате незабавно, получавате с пощальон на адрес, брокерски контракт за покупко-продажби с финансови принадлежности, който е подписан от страна на капиталовия медиатор, който не разполага с лиценз, без да е посочено името на подписващия, както и в какво качество работи. Възможно е мнимите медиатори непозволено да изпратят контракт от името на капиталов медиатор, който фактически разполага с лиценз да прави капиталова активност като в контракта са посочени банкови сметки, по които вложителят да преведе парични средства, нужни за закупуването на обещаните финансови принадлежности с титуляр сдружение, което постоянно има извънредно близко по звучене фирмено название с това на лицензирания капиталов медиатор, от чието име се показва. Целта е вложителят да бъде подведен, че превежда парите си по сметка на лицензиран капиталов медиатор.

Какво би трябвало да имам поради, когато превеждам пари на капиталов медиатор?

Плащания към лицензирани медиатори се правят в техни офиси на каса до 10 000 лева или по банков път, както и онлайн. Всички разплащания на каса се правят в записаните офиси на лицензираните от КФН медиатори - вписани в регистрите на КФН. Има случаи, когато нелицензирани медиатори подписват контракт с клиента, само че му споделят устно или по различен метод да преведе сума по банкова сметка, която е друга от упоменатата в контракта. Проверявайте дали посочваната банкова сметка е вписана в контракта. Лицензираният капиталов медиатор ще уточни банкова сметка на негово име, която е вписана в контракта и няма да употребява друга от нея. Наименованието на получателя на паричния превод следва да е идентично с наименованието на лицензирания капиталов медиатор, вписан в регистъра, воден от КФН и в контракта.

Как да различавам офисите на лицензиран и нелицензиран медиатор?

Адресът за преписка на лицензирания капиталов медиатор от КФН, както и неговите офиси, наложително са разказани в регистрите, водени от КФН, на следния адрес (https://bit.ly/2HY5HMH). В група - капиталови медиатори, избирате по първа писмен знак от името на медиатора, след което се избира „ Адреси на офиси на ИП ". Проверете в уеб страницата на КФН - www.fsc.bg или се обадете на безплатния телефонен номер на Комисията - 0800 40 444.

Как да схвана дали по телефона ми се обажда представител на лицензиран или на нелицензиран медиатор?

Ако Ви се обаждат по телефона и Ви дават обещание рентабилност от 50%-100% за къс интервал, без да изясняват рисковете на финансовите пазари, това е сигнал за съществуване на машинация, защото това не са реалистични резултати. Лицензираният медиатор постоянно изяснява, че няма гаранция за облага на финансовите пазари и че по-високата рентабилност е обвързвана с по-висок риск. Инвестирането във всевъзможни финансови принадлежности носи някаква доза риск.

В множеството случаи, мнимите капиталови медиатори (брокери) упорстват клиентът да вземе решение доста бързо, като открие сметка и подава средства при първа опция, още същият ден. Обикновено нелицензираните медиатори набират персоналните данни и контактите на лицата, с които се свързват по нерегламентиран метод. При приемане на сходно позвъняване вложителите следва да се поинтересуват от кое място лицето от другата страна на линията разполага с техните данни, като неуверените и/или уклончиви отговори са в общия случай симптом за съществуване на машинация.

Когато оферират да ръководят парите ми от мое име, имат ли право?

Внимавайте кой Ви предлага да ръководи парите Ви. Ако някой Ви предлага да влага паричните Ви средства вместо Вас самия, би трябвало да ревизирате дали извършва законовите условия. Управлението на всички типове финансови активи (вкл. осъществяване на покупко-продажби с акции от Ваше име и др.) се реализира само от лицензирани капиталови консултанти, работещи в капиталови медиатори, банки и ръководещи сдружения. Лицензираните капиталови консултанти, както и всички лицензирани брокери, които имат право да подписват покупко-продажби на „ Българска фондова борса “ АД от името на клиенти, са вписани в обществения указател на интернет уеб страницата на Комисията за финансов контрол (КФН) - www.fsc.bg.

Всеки може да ревизира и посредством гратис позвъняване до Информационния център на КФН на телефон 0800 40 444.

Каква отбрана имам за вложените средства?

Активите на вложителите, които са клиенти на лицензирани в България капиталови медиатори, които от своя страна внасят вноски във Фонда за компенсиране на вложителите (ФКИ), са предпазени до 90% % от активите, само че не повече от 40 000 лева Компенсациите се изплащат от ФКИ при положение на влошено финансово положение на капиталов медиатор и/или при лишаване на лиценз на капиталов медиатор, когато са налице избрани законови учредения за лишаване на лиценза. Списък с лицензираните капиталови медиатори, които имат право да съхраняват потребителски скъпи бумаги и финансови средства, и които заплащат вноски към Фонда е оповестен на уеб страницата на Фонда (http://sfund-bg.com/).



Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР