Българската армия отбелязва 145 години от създаването си с мащабен

...
Българската армия отбелязва 145 години от създаването си с мащабен
Коментари Харесай

Българските светини: Цар Борис ги кове със златни пирони, а поручик крие знаме 9 месеца под дрехите си

Българската войска отбелязва 145 години от основаването си с огромен церемониал точно на 6 май. А вие ще можете да го наблюдавате в специфичното ни предаване " Денят на храбростта ". Златимир Йочев и Жени Марчева ще ви чакат на следващия ден тъкмо в 7:30 ч. в студиото ни. Румен Скрински пък ще бъде на площад " Батенберг ".

Днес той посети Националния военноисторически музей и ни описа какво ще могат да видят всички гости на следващия ден.

Специално за феновете на bTV Националният военноисторически музей сподели оригиналите на 15 от знамената светини на Българската войска.

Парадът ще е първия от три години насам

Българските флагове са най-знаковия знак на Деня на храбростта и празника на армията.

Доц. Соня Пенкова споделя за трагичните събития към Солунското примирие  от септември 1918 година, когато България излиза от Първата международна война и на процедура се лишава от възможностите си за национално обединяване. Тогава са положени неимоверни старания за избавяне и на някои от бойните ни флагове от заложничество.

„ 9 месеца поручик Ангел Янев крие под облеклата си знамето на 35-и врачански полк, тъй като е дал обет за честност към отечеството, а и тъй като знае, че това е едно от най-първите флагове, раздадени на българската армия, през юли 1878 г ”, споделя доцент Соня Пенкова.

Водещи са Жени Марчева и Златимир Йочев и непосредствено от церемониите на площада – Румен Скрински

“След завръщането от заложничество, той получава медал за смелост и изважда оставения в тялото му за девет месеца патрон ”, показва още тя.

А историите за знамената светини, носят и възторга от успехите и концепцията за съзидание. След май 1937 година старите бойни флагове са сменени с нови – акт, обвързван с отхвърлянето на оковите на Ньойския кротичък контракт.

„ Богато инкрустираното златно чукче, с което цар Борис заковава по един златен гвоздей на всяко едно от тези флагове, ще видят и всички тези, които посетят музея на 6 май ”, уточни доцент Соня Пенкова.

От знамето на Горнояроховските въстаници, до светините, взели участие във Втората международна война – знамената пазят и сълзи от несбъдналите се български фантазии за независимост и самостоятелност.

„ Днес в Националния военноисторически музей се открива „ Българската войска – началото “. Освен оригиналите на бойните флагове, ще бъдат видени и първите мостри на военни униформи, хладно и огнестрелно оръжие, първите оценки.

Изложбата ще може да бъде забелязана още на следващия ден, когато входът за нея ще бъде свободен. На 6 май има специфична празнична стратегия. В 12:00 часа ще се състои обичайна дегустация на войнишка фасул супа, готова в полеви условия от боен готвач на най-съвременна военно-полева кухня. А от 14:30 часа представителният духов оркестър на сухопътни войски ще се погрижи за празничното въодушевление на всички посетители “, разяснява пред bTV Деяна Костова, зам.-директор на Националния военноисторически музей.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР