Българската армия е на ниско технологично ниво. Последните системи са

...
Българската армия е на ниско технологично ниво. Последните системи са
Коментари Харесай

Експерт обясни защо българската армия се нуждае от изтребители F-16 точно сега

Българската войска е на ниско софтуерно равнище. Последните системи са придобивани през 80-те години, което ни демонстрира че те са остарели, концепциите им са градени 50-те години.

В момента България и армията за жалост не стоят добре на фона на всички останали армии в Европейски Съюз, НАТО и така нататък Модернизацията на армията се прави предвид на потребление за интервал от 30-40 години. Това съобщи в предаването по Bulgaria On Air Йордан Божилов ръководител на "Софийски конгрес за сигурност ".

Защо превъоръжаването се случва в този момент?

По думите на Божилов има няколко фактора.

"От една страна България, както и други натовски страни, реши че рисковете за сигурността понижават. При влизането си в НАТО военният ни бюджет беше към 3,5% от Брутният вътрешен продукт, а понастоящем е 1,6%. Но в случай че пренебрегнем рисковете в този миг, можем да имаме съществени последствия за в бъдеще ", съобщи специалистът.

Други фактори, които стоят пред сигурността съгласно него са появяването на нови терористични обединения, непоклатимост в някои региони на света.

"Светът и въоръжените сили в международен мащаб са изправени пред новата гражданска война във военното дело и във въоръжените сили. Предишната беше гражданска война на мрежовите дейности. Нашата войска е на новото преди тази гражданска война. Сега сме изправени пред изкуствен интелект, 5G мрежи и други ".

Защо в този момент придобиваме нови самолети?

Според Божилов съществуващата авиация е основана на два вида самолети - остарели физически и морално.

"Самолетът не е единствено средство за пилотиране. Това е система, която дава информация на всички наземни военни сили. Това е нещо, което F-16 може да направи за разлика от някои други аналози, които софтуерно са на по-ниско равнище. Придобиването му макар високата цена ще бъде по-ефективно в дълготраен проект ", сподели Божилов.

Има ли идни състезания и търгове?

"Имаме по-напреднала процедура за строителство и придобиване на два бойно кораба. Важно е с изключение на корабите и какво въоръжение ще бъде добито. Добре е Министерството на защитата да прегледа всички решения, свързани с цялостната система ".

Колко ще коства общо превъоръжаването на армията?

Това е скъпо начинание съгласно думите на специалиста.

"По време на комунизма България е заделяла съвсем 25% от Брутният вътрешен продукт за армията. Това е и един от факторите, които доведоха до обществена и политическа рецесия на тази система. Сега приказваме за един доста по невисок % - към 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Но би трябвало да има неизменност. Трябва да се обезпечи постоянен % и проекти за рационализация. ", съобщи специалистът.

По думите на Божилов има интерес от компании да създадат вложения в развойна активност и от компании да влагат в нови технологии. Пречка пред вложенията в нови технологии е, че сме затрупани с поръчки от Африка и Близкия изток, които са консуматори на старите руски мостри.

Киберсигурност

Освен експерти, би трябвало да изградим и системи, които да могат да защищават от хакерски атаки, по думите на специалиста. Според изследванията множеството хакерски атаки са в резултат на неглижиране на правила за държание в киберпространството,заяви той.

"Новите трендове са свързани с създаване на 5G мрежи, развиване на самостоятелни системи и рискът от хакерска атака става по-голям. Т. нар. хакване на самостоятелна военна система, би могла да докара до съществени последствия. В околните години рисковете за киберпространството ще стават все по-големи, а от там и условието за вложение на повече средства за киберсигурност, образование на хора и така нататък ", съобщи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР