Българската академия на науките започва процедура за създаването на ново

...
Българската академия на науките започва процедура за създаването на ново
Коментари Харесай

БАН създава ново научно звено заизследвания на климата

Българската академия на науките стартира процедура за основаването на ново научно звено, което да прави научна и изследователска активност в региона на атмосферата, климата и водите. Това сподели проф. Евелина Славчева - ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките, на днешното съвещание на Оценка за съвместимост, на което се разисква подписаното съглашение сред Българска академия на науките и Национален институт по метеорология и хидрология през предходната седмица, заяви Българска телеграфна агенция.

Дали това ново звено ще е институт или лаборатория ще зависи от броя на учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които пожелаят да останат в Българска академия на науките, изясни проф. Славчева. Тя посочи, че задачата е учените от Национален институт по метеорология и хидрология да могат да създадат своя избор къде да отидат след излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Академията - в тази нова конструкция, в която ще премине Национален институт по метеорология и хидрология, или в това ново научно звено, което ще се сътвори в Българска академия на науките.

Българската академия на науките ще направи инвентаризация на парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да може въз основа на някакъв документ - списък, да се направи предаването на собствеността, заяви проф. Славчева.

На въпрос на Българска телеграфна агенция дали тази инвентаризация ще бъде направена на всички парцели на Национален институт по метеорология и хидрология - филиали, здания и авто парк, проф. Евелина Славчева отговори, че доста дребна част от това, което метеоролозите употребяват, е благосъстоятелност на Национален институт по метеорология и хидрология, а по-голямата част е благосъстоятелност на Българска академия на науките. " Трябва да създадем обзор на документите и да създадем този цялостен лист на активите, след което ще се пристъпи към идващия стадий - дали ще се употребяват безплатно, дали ще им се дават съгласно това, което разрешава законът и пълномощията на Общото заседание ", изясни ръководителят на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.

По мотив на инвентаризацията на парцелите на Национален институт по метеорология и хидрология за Българска телеграфна агенция някогашният шеф на института проф. Христомир Брънзов съобщи, че " Българска академия на науките ще прави инвентаризацията, с цел да реши какво да даде на Национален институт по метеорология и хидрология и какво да не му даде, макар че всичко това е държавна благосъстоятелност ". Национален институт по метеорология и хидрология има четири филиала в страната, а парцелите са 89 - от които 65 са здания. Другото са помощни постройки, гаражи, трансформатори и коли, сподели проф. Брънзов. Той означи, че тези коли са купувани със лични средства или със средства на Министерство на околната среда и водите, тъй като с тях се вършат измервания по реките в страната.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР