Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на

...
Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на
Коментари Харесай

Почина акад. Цветан Цветков

Българската академия на науките с надълбоко огорчение оповестява, че на 02.07.2022 година умря акад. Цветан Димитров Цветков.

Той е роден на 12.09.1943 година в с. Стубел, област Монтана. През 1968 година приключва висшето си обучение в Технологичния институт по хладилна индустрия в Ленинград, Съюз на съветските социалистически републики. В интервала 1968 година – 1971 година е постоянен аспирант в същия институт, където през 1971 година става „ Кандидат на техническите науки “. През 1980 година му е присъдена научната степен „ Доктор на техническите науки “. През 1982 година получава научното звание „ Старши теоретичен помощник I степен “ и е назначен за хоноруван професор във Висшия институт по хранително-вкусова индустрия в Пловдив, където от 1987 година е постоянен професор по криобиология и криогенна техника. През 1989 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 1995 година – за учен.

Акад. Цветан Цветков е водещият и най-авторитетен експерт по криобиология и лиофилизация в нашата страна – една извънредно значима за селското стопанство и хранителната индустрия интердисциплинарна област. Благодарение на неговите разработки са основани редица храни, употребявани в космонавтиката, както и истински, животоспасяващи биопродукти за здравната процедура, основно за лекуване на обширни изгаряния, за прекъсване на кръвотечения, за костна пластика в. това число за лекуване на костни тумори, които намират приложение в хирургичната процедура в българските здравни заведения и се продават в чужбина.

Научното творчество на акад. Цветков е събрано в над 300 научни труда, от които 15 монографии, 14 книги, обзори и брошури, 190 научни публикации, 26 внедрени рационализации, 41 авторски свидетелства и патенти и други

Богата е научно-административната активност на акад. Цветков. Той е създател и началник на Централната проблематична лаборатория по криобиология и лиофилизация, която през 1989 година прераства в Научноизследователски институт – в системата на Селскостопанска академия. Акад. Цветков бе ръководител Селскостопанската академия, Председател на Комисията по земеделски и лесовъдни науки към ВАК и Председател на Отделението за земеделски и лесовъдни науки към Събранието на учените и член-кореспондентите от основаването на Отделението през 2014 година до 2021 година

Творческият път на акад. Цветков е обвързван и с организация на науката и построяването и развиването на млади и надарени учени.

Дълъг е описът на интернационалните организации, в които членуваше акад. Цветков: Международния институт по студа в Париж, Франция; Международното сдружение по криобиология в САЩ; Американската асоциация на тъканните банки; Японското сдружение по нискотемпературна биология и медицина; Международната конфедерация по термичен разбор и калориметрия; Руската академия за селскостопански науки и други

С кончината на учен Цветан Цветков Българската академия на науките и българската просвета загуби един огромен академик, държавник и почтена за почитание персона.

Поклонението ще се състои на 06.07.2020 година (сряда) от 11:30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, оповестиха от управлението на Българска академия на науките и Събранието на учените и член-кореспондентите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР