Българската академия на науките носи днес с делата си заветите

...
Българската академия на науките носи днес с делата си заветите
Коментари Харесай

Радев: Българската академия на науките е носител на възрожденските завети

Българската академия на науките носи през днешния ден с делата си заветите на нашите възрожденци, че точно знанието и науката са в основата на възхода на нашата нация. Това съобщи президентът Румен Радев на Тържественото заседание на Българската академия на науките, отбелязващо Деня на националните будители и отдадено на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на „ История славянобългарска “. Президентът е патрон на националните празнувания на двете паметни годишнини.

Румен Радев посочи, че водещият претекст в Паисиевата брошура – „ чети, с цел да знаеш ”, дава мощен подтик на българите към търсене, себепознание, към отключване на устрема за самостоятелност и независимост. По думите му неслучайно постоянно повтаряните думи в тази брошура са „ познание “, „ мъдрост “, „ обучение “, „ книжовно умеене “, „ истина “ – все категории, които са в основата на напредъка. „ Малка по размер, само че велика, неизмерима за нашия народ по наличие и смисъл „ История славянобългарска “ обърна историята на развиването на нашата нация, постави основите на битката за църковна самостоятелност, национално избавление и национално обединяване на българския народ “, означи още президентът в приветствието си. Румен Радев напомни и думите на Паисий, че когато една страна се ръководи от „ неразумни “ и „ самонадеяни “ управници, падението е неизбежно, а това звучи настоящо и през днешния ден.

Държавният глава означи и напъните на служебното държавно управление за развиването на българската просвета, обучение и просвета. „ Трябва ясно да си даваме сметка на всички равнища в страната и обществото, че оттук насетне нациите, които ще дефинират хода на историята са тези, които отделят голямо внимание – освен финансово и организационно, само че като социална поддръжка на науката и на образованието “, означи президентът. Той напомни и традициите на страната ни като водеща в тези области и акцентира, че пътят напред е посредством отделянето на от ден на ден запаси и вложения освен в съоръжение и технологии, само че най-много в българските млади учени и откриватели.

В постройката на Българска академия на науките президентът прегледа и изложени преписи на История славянобългарска, които са част от Научния списък на Академията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР