Българската академия на науките (БАН) възразява срещу размера на средствата,

...
Българската академия на науките (БАН) възразява срещу размера на средствата,
Коментари Харесай

И БАН се надигна: Защо бюджетът ни осигурява 832 лв. заплата за асистент, а в университети - 1300 лв.

Българската академия на науките (БАН) възразява против размера на средствата, планувани за нея в бюджета за идната година.

В мнение, изпратено до ръководителя на Народното събрание и до ръководителите на парламентарните групи, Общото заседание на Българска академия на науките упорства парите за Академията през идната година да бъдат с 11 214 000 лева повече от плануваните 117 857 000 лева

" При по този начин планувания бюджет за идната година Българска академия на науките ще бъде в положение да увеличи главната заплата за помощник до 832 лева, което е повече от неуместно на фона на оповестената стартова заплата на учителите от 1260 лева Същевременно, декларираното желание (което ние приветстваме), за съществена заплата на помощник във висшите учебни заведения от 1300 лева, ще докара до нов парадокс - учени на идентични длъжности в академията и във вузовете, отговарящи по закон (ЗРАСРБ) на идентични условия, ще имат голяма разлика в заплащането. Това ще провокира сериозен дисбаланс в цялостната система на науката и висшето обучение в страната и ще докара до неконтролируемо приключване на фрагменти от Българска академия на науките ", показват от Общото заседание на Академията.

И питат: " на какво съображение Академията, която основава потвърдено най-качествената просвета и е главен източник на научна продукция в страната, се третира по този извънредно неправдив метод? "

От Българска академия на науките са сюрпризирани и от обстоятелството, че за първи път Академията е включена в лист с обществени институции, които могат да употребяват до 95% от своя бюджет до декември идната година.

" Този акт приказва за унизително омаловажаване на ролята на Българска академия на науките като фундаментален теоретичен център и организация-създател на стратегически експертизи за страната - и то освен в тази спешна пандемична обстановка ", посочат от управата на Академията и предизвестяват:

" Категорично възразяваме против това следващо финансово дискредитиране на Българска академия на науките и Ви уверяваме, че няма да останем безмълвни очевидци на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този развой! "

Според сметките на Българска академия на науките, в случай че бъдат отпуснати желаните от тях в допълнение 11 214 000 лева, то това ще разреши постигане на съществени работни заплати в Българска академия на науките както следва: професор - 1 450 лева.; доцент - 1 400 лева.; основен помощник - 1 350 лева помощник - 1 300 лева

В бюджета на Българска академия на науките са включени и значително нормативно избрани разноски (стипендии на докторантите, национално предоставени действия, спомагателни хонорари по Закона за Българска академия на науките и други), които би трябвало да се изплащат без спиране и в цялостен размер, обръщат внимание от Българска академия на науките.

В умозаключение от там акцентират, че биха желали да имат вяра, че научните проучвания и нововъведения не са единствено декларативен приоритет, а осъзната нужда и действителна грижа за сполучливото развиване на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР