Българската академия на науките (БАН) настоява за още 11 214

...
Българската академия на науките (БАН) настоява за още 11 214
Коментари Харесай

БАН иска още 11 милиона догодина за увеличение на заплатите |

Българската академия на науките (БАН) упорства за още 11 214 000 лв. към Бюджет 2021, с цел да се доближат съществени работни заплати. Това е мнението на Академията, изпратено до ръководителя на Народното събрание и до ръководителите на парламентарните групи.

Българска академия на науките желае заплатите да доближат 1450 лева за професор, 1400 лева за доцент, 1350 лева за основен помощник и 1300 за помощник.

" При по този начин планувания бюджет за идната година Българска академия на науките ще бъде в положение да увеличи главната заплата за помощник до 832 лева, което е повече от неуместно на фона на оповестената стартова заплата на учителите от 1260 лева ", показват от Общото заседание на Академията.

Според Академията заявеното желание за съществена заплата на помощник във висшите учебни заведения от 1300 лева " ще докара до нов парадокс – учени на идентични длъжности в академията и във вузовете, отговарящи по закон (ЗРАСРБ) на идентични условия, ще имат голяма разлика в заплащането. Това ще провокира сериозен дисбаланс в цялостната система на науката и висшето обучение в страната и ще докара до неконтролируемо приключване на фрагменти от Българска академия на науките ".

Те показват още, че са сюрпризирани и от обстоятелството, че за първи път Академията е включена в лист с обществени институции, които могат да употребяват до 95% от своя бюджет до декември идната година, определяйки това като " унизително омаловажаване на ролята на Българска академия на науките ".

" Категорично възразяваме против това следващо финансово дискредитиране на Българска академия на науките и Ви уверяваме, че няма да останем безмълвни очевидци на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този развой! ", пишат още те.

От Българска академия на науките допълват, че биха желали да имат вяра, че научните проучвания и нововъведения не са единствено декларативен приоритет, а осъзната нужда и действителна грижа за сполучливото развиване на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР