Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря за три

...
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря за три
Коментари Харесай

„Изблъскваха нашите работници“. Жандармерия пази служителите на БАБХ на „Капитан Андреево“

Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) спря за три дни обработката на камиони на „ Капитан Андреево “. „ Евролаб 2011 “ се пробваха да ни попречват да правим контрола и блокираха рампите “, сподели за Свободна Европа шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов . „ Те ни стопираха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите служащи “, сподели Даскалов.

Сигнал за блокирани камиони на границата подаде в четвъртък Георги Василев от Асоциация „ Български пипер “. „ 12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, благосъстоятелност на членове на асоциацията и 40 тона персонално мои зеленчуци седят към този момент 26 часа пред българската граница и не им се разрешава да отидат на здравен надзор пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона сега чакат здравен надзор “, написа Василев. По думите му „ компания „ Евролаб 2011 “ по всевъзможен метод саботира и препятства работата на здравните ни органи посредством кавги “.

„ Тази заран [в събота] в 4 часа вазстановихме работата на пункта “, сподели за Свободна Европа Дафинка Главанска, представител на БАБХ на граничния пункт. Тя сподели, че работата на чиновниците на организацията на „ Капитан Андреево “ се обезпечава от представители на жандармерията, които са пристигнали вечерта в петък.

Управителят на „ Евролаб 2011 “ не беше открит за коментар.

В средата на юли активността на частната компания "Евролаб 2011 " по осъществяване на фитосанитарен надзор на граничния пункт "Капитан Андреево ". Казусът стана интернационално прочут, откакто преди месеци ръководещите в оставка оповестиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази активност на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на "Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

"Евролаб 2011 " беше принудена да прекрати активността си на "Капитан Андреево " и да освободи наетите от нея пространства там от шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Впоследствие компанията подаде няколко тъжби в съда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР