Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) отново удари на

...
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) отново удари на
Коментари Харесай

И цветните печати не спряха измамите при агнешкото

Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) още веднъж удари на камък с контрола върху произхода на агнешкото. Тази година за първи път БАБХ вкара наложително маркиране на месото с цветни печати - наследник за българското и червен за вносното месо. Но и тази мярка не прави работа, тъй като се оказа, че доста търговци официално съблюдават условието, само че в действителност " татуировките " са или доста размазани, или напълно бледи и на процедура не споделят нищо на купувачите.

В навечерието на Великден български производители сигнализират за нарушавания в продажбите на агнешко месо в огромните търговски вериги.  " Има някакво сходство на щемпел. Подали сме сигнал и чакаме БАБХ да си свърши работата ", обяви председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев пред Нова тв.

Според информация на овцевъдите част от месото идва от Македония през Гърция. А неналичието на ясна информация какво е месото и от кое място идва, основава голям брой хипотези. " Това може да е месо, което гръцките търговци не го желаят. Тоест имало е една огромна поръчка, гърците са споделили: " Ние не я желаеме. И в този момент какво да го вършим, какво да го вършим - българите ще го изядат. Те са привикнали да ядат отпадъци ", добави Караколев.

От БАБХ към този момент са почнали инспекции.  " В единия обект установихме месо, отгледано в България с нужните документи, както и новозеландско месо също с нужните документи. В другия обект откриваме агнешко с неразбираем щемпел на три от трупчетата. Там, където установим неразбираем щемпел, го възбраняваме ", увери д-р Станимир Спасов от организацията по храните. Оттам поучават потребителите да пазарят от лицензирани търговски обекти и да наблюдават за периода на валидност и произхода на месото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР