Българската Агенция за бежанците отказа убежище на противник на руската

...
Българската Агенция за бежанците отказа убежище на противник на руската
Коментари Харесай

Отказахме убежище на противник на Путин, в Русия искат да го мобилизират

Българската Агенция за бежанците отхвърли леговище на съперник на съветската инвазия против Украйна, който е застрашен от готовност – става дума за 26-годишния Александър Стоцки, който е в България от месец февруари. Новината беше обявена от самия Стоцки във Facebook.

„ Винаги съм се придържал към демократичните полезности (но не тези, които е загатнал служителят на Държавна организация за бежанците). Участвал съм в предизборната акция на опозициони самостоятелни претенденти, бил съм наблюдаващ на изборите. Много от вас може би са чували към този момент за моята история… “ – написа младежът.

Той купува билети за пряк полет до България още при първите сигнали, че има действителна опция Русия да стартира пълномащабно навлизане в Украйна. Пристига в София на 25 февруари, с последния пряк полет от Москва – там е живял през целия си живот. Завършил е Московския градски педагогичен университет.

„ На 24 февруари разбрах, че моето престояване в Русия за мен дефинитивно свърши: бях уверен, че няма по какъв начин да мога да мълча и да не стачкувам против дейностите на съветското държавно управление, което след това ще значи директна опасност за моето физическо положение. В последна сметка или щяха да ме изпратят в пандиза или да ме активизират в армията. “ – продължава Стоцки.

Още през първите си дни в София излиза на независим митинг пред посолството на страната-агресор с надпис: „ Спрете войната ”.

Впоследствие взе участие в съвсем всички обществени антивоенни манифестации и демонстрации в поддръжка на Украйна и украинския народ, дружно със сънародниците си от сдружението „ За свободна Русия “ в България, което се афишира твърдо срещу диктатурата на Путин и експанзията против украинския народ.

„ В Русия от дълго време имаше доста съществени проблеми с човешките права и със свободата на изложение. Наблюдавах тези фрапантни събития с очите си: закани, принуждение и изтезания, всеобщите репресии. И в този момент по време на войната в Русия настъпи към този момент тотална цензура и репресивната машина стартира да работи доста по-твърдо във връзка с всеки, който изрази най-малко някаква позиция, друга от " линията на Кремъл " и персонално на диктатора, който е завладял властта напълно в своите ръце. “ – споделя още Стоцки.

Той припомня, че депутати в Държавната дума, сенатори в Съвета на федерацията и други пропутинови политици и пропагандисти намерено заплашват с юридически последици всеки, който не поддържа или има подозрения по отношение на задачите на " специфичната военна интервенция ". Бяха признати редица репресивни и антиконституционни закони, които засягат правата за всичките руснаци, които се опълчват на войната. И тези закони към този момент се ползват на процедура.

„ И както знаете, към този момент през септември беше оповестена по този начин наречената " частична готовност ", която в действителност е цялостна. “ – разяснява младежът.

Преди няколко дни по място на регистрацията ми беше изпратана повиквателна, в която написа, че съм „ привикан на военна работа “. А до моят блок Дом на Културата алегорично беше трансфорат във военкомат… “ – добавя той.

Още в първата седмица от престоя си в София той подава молба за даване на леговище.

„ На самото изявление описах за моята обстановка и показах непокътнатата повиквателна за „ военни учения “. Също по този начин предоставих изявления на самостоятелни медии и правозащитни организации по отношение на изпращането на наборници на фронта и политическата обстановка в страната, като цяло, всички вероятни и невъзможни нарушавания, които се правят в Русия — жестоки арести и репресии против мирните демонстрации и изказванията в обществените мрежи. Осъзнавайки действителната опасност, надвиснала над мен поради престоя ми в Русия, желаех „ интернационална протекция “ от България.

И на 19.07.2022 получих решение от ДАБ —  отвод. Не знам дали да рева или да се дръзвам, тъй като до момента в който го проучвах, останах с усещането, че този „ необорим “ документ беше направен персонално от Елеонора Митрофанова… “ – споделя Стоцки.

В отхвърли е посочено, че „ вероятността да е бил свикан за готовност за идната „ военната интервенция “ в Украйна е несъществена “.

„ Това изказване е изключително настоящо в този момент, когато в последна сметка получих и втора повиквателна. “ – показва Александър Стоцки.

„ А тази част напряко ми е обичаната: „ по отношение на настоящата конюнктура в Руската Федерация и службата в съветската войска излиза наяве, че ситуацията в страната не се е трансформирало фрапантно в отрицателно отношение през последните две десетилетия. В Руската Федерация макар някой по строги политики целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на ръководещата партия има ясно ИЗГРАДЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИНСТИТУЦИИ И ДЕЙСТВАЩИ ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, следени от обществото “.  
Дори не желая да разясня това повече, мисля, че хората, които не седят, да кажем, в бункери, прелестно схващат, че тези изказвания, меко казано, нямат нищо общо с действителността. “ – разяснява младежът.

Той отбелязва, че срещам доста загрижени хора в България, които оказват помощ на бежанците.

Решението за отвод на даване на интернационална протекция ще бъде обжалвано в съда. Делото е планувано за 17 октомври 2022 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР