Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на

...
Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на
Коментари Харесай

БАБХ влиза в училищата и детските градини

Българската организация по сигурност на храните стартира засилени инспекции на кухните в учебните заведения и градините. За какво ще наблюдават инспекторите и какви са най-честите нарушавания в кухненските блокове изясни пред Българска национална телевизия доктор Любомир Кулински, шеф на Дирекция „ Контрол на храните “ към БАБХ.

Тези инспекции се вършат всяка година. Кухните в детските градини и учебните заведения подлежат на настоящ формален надзор през цялата година. Те са обекти във висок риск, тъй като хранят дребни деца, изясни доктор Кулински.

„ При инспекциите има два съществени акцента - първият е сграден фонд, софтуерно съоръжение, обща хигиена и хигиена на личния състав. Следи се дали в кухнята е осъществен ремонт, приключен ли е и би ли повлиял на децата.

Проверява се дали хладилниците работят вярно, дали печки и посуди са в естествен тип “, сподели Кулински.

Вторият акцент е самата храна - производител, етикетиране, опаковки, период на валидност.

„ Най-честите нарушавания са неработещи или не добре работещи уреди. Другото е храни с неправилна етикетировка, с незнаен генезис и доста рядко с изминал период на валидност “, уточни той.

Глобата при нарушавания е от 500 до 1000 лева за физическо лице и сред 1500 и 2000 лева за юридическо лице, каквото са детските градини, добави доктор Кулински.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР