Българската агенция по безопасност на храните оповести първите резултати от

...
Българската агенция по безопасност на храните оповести първите резултати от
Коментари Харесай

Агенцията по храните: В украинския слънчоглед няма тежки метали

Българската организация по сигурност на храните оповести първите резултати от лабораторните проучвания на импортирания у нас украински слънчоглед, заяви Българска национална телевизия.

Във взетите 230 проби от разнообразни партиди, в нито едно от тях няма съществуване на тежки метали и радиоактивност.

Освен това от 2022г., в Централната лаборатория за окачествяване на зърно и фуражи към БАБХ, са изследвани за качествените индикатори общо 65 проби от 27 455 тона слънчоглед, импортиран от Украйна. Те са посочили стойности, отговарящи на условията за качествено слънчогледово зърно. За една пратка единствено е открита жива болест от бръмбари, които не са карантинни вредители.

Слънчогледът има доста огромно стопанско значение за нашата страна. България създава под 2 милионатона годишно. В същото време обаче страната ни има преработвателни мощности от над 3,5 милиона тона.

Тази разлика се попълня с задграничен импорт, който е главно от Украйна – нещо, което е дългогодишна процедура.

" Покупки от импорт правим единствено, с цел да допълним изчезналите количества, да натоварим нашите "  коментира пред Българска национална телевизия Яни Янев - ръководител на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

От пратките постоянно са се взимали проби, които минават прецизен надзор и в никакъв случай не е имало проблеми с наднормено наличие на пестициди и тежки метали. Всичките проби, които БАБХ изследва, минават през инспекции за:

1.Фотосанитарен разбор - инспекция за жива болест.

2.Изпитания за остатъчни количества пестициди.

3.Изследвания за тежки метали - олово, живак, арсен, кадмий.

4.Проверка за съществуване на ГМО.

5.Контрол за радиоактивни детайли.

Ограничаването на вноса от Украйна би означавало, че преработвателните предприятия ще работят с стеснен потенциал, в годината, когато за първи път България влиза в челната тройка на експортьорите на слънчогледово масло в Европа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР