Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца

...
Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца
Коментари Харесай

Умъртвяват 37 000 патици заради птичи грип

Българската организация по сигурност на храните разгласи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците.

Вирусът е открит в птицевъден обект за развъждане на пекински патици, находящ се в землището на с. Върбица край Велико Търново. В животновъдния обект се отглеждат над 37 000 броя патици.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.

Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат: с. Върбица и с. Горски низък Тръмбеш, общ. Горна Оряховица, обл. Велико Търново и 10-километрова следена зона, в която попадат: с. Горски горен Тръмбеш, с. Писарево, гр. Долна Оряховица и с. Драганово от общ. Горна Оряховица, с. Царски извор, с. Сушица и с. Бряговица от общ. Стражица и с. Джулюница, с. Добри дял и с. Козаревец от общ. Лясковец, обл. Велико Търново.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве .
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР