Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца

...
Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца
Коментари Харесай

Ново огнище на птичи грип, уищожават близо 200 хил. кокошки

Българската организация по сигурност на храните разгласи огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в село Дончево, община Добрич.

В животновъдният обект се оглеждат към 180 000 кокошки. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат селата от община Добрич - Дончево, Опанец и Богдан, както и 10-километрова следена зона, в която попадат Добрич, Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР