Българската агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на
Коментари Харесай

БАБХ констатира вторично огнище на птичи грип в Генерал Тошево

Българската организация по сигурност на храните установи вторично огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в Генерал Тошево. Вирусът е открит след осъществен формален контрол по отношение на установено първично огнище. Засегнат е различен индустриален обект, който е софтуерно обвързван с установеното първично огнище. Той още веднъж се намира в землището на Генерал Тошево и в него се отглеждат към 66 хиляди подрастващи птици.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване на ограничения за надзор във връзка със болестта в обекта, въз основа на която следва умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици. Целта е ограничение и недопускане на разпространяването на заболяването на други територии.

От Агенцията не престават осъществяването на епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

Напомняме, че птиче месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР