Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки
Коментари Харесай

Умъртвяват болни от шарка овце и кози в няколко области на страната

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) вкарва спомагателни ограничения против разпространяването на шарката по дребните преживни животни в избрани области на страната от петък, 18 октомври.

В областите Ямбол, Хасково и Стара Загора, до 30 ноември 2024 година, се не разрешават пашата, търговията, напредването и превозът на дребни преживни животни, като се изключи тези за неотложно кръвопролитие или директно прекосяване. Клането ще бъде допускано единствено след клиничен обзор от формален ветеринарен доктор (ОВЛ) и лабораторно проучване на проби.

Придвижването на животните ще се прави по авансово утвърден маршрут, без прекъсване, със наложителна стерилизация на транспортните средства, предава. За задачата се вкарва позволителен режим, като разрешенията ще се издават от Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ).

В областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен, до 30 ноември 2024 година, се позволява кръвопролитие на животни при същите условия, а пашата остава позволена за момента.

Директорите на ОДБХ би трябвало да провеждат епизоотични комисии и да подхващат всички нужни ограничения за попречване разпространяването на заболяването. Ще бъде засилен контролът върху придвижването на животни и биосигурността в стопанствата. При подозрения за заболяване ще бъдат вземани проби за проучване, а при нарушавания животните ще бъдат умъртвявани, като стопаните подлежат на наказания.

Заболяването не е рисково за хората, само че е извънредно рисково за овцете и козите, и може да докара до огромни стопански загуби, показват от БАБХ.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР