Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участва в общомащабната

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участва в общомащабната
Коментари Харесай

Кампания показа наличие на двоен стандарт при храните в различните държави

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) взе участие в общомащабната акция на Европейския съюз (ЕС) за оценка на качествените характерности на храните, продавани под избрана марка. Инициативата е известна и като " изследване за съществуване на двоен стандарт при храните ", а неин уредник е Съвместният проучвателен център (JRC) към Европейската комисия.

На базата на предварителни пазарни разбори на JRC бяха взети образци за оценка на информацията от етикетите. След осъществените разбори от Съвместния проучвателен център, до БАБХ бе изпратен лист с препоръчаните за оценка марки храни. Агенцията събра информация и взе проби в обекти от комерсиалната мрежа на София на посочените в листата храни, които са налични на пазара в България и в частност на храните, продавани под избрани марки. На всички образно съпоставими артикули бяха направени фотоси на съответните етикети от разнообразни групи храни.

България изпрати информация за 95 съпоставими продукта, открити на нашия пазар, за оценка на състава, комерсиалната марка, наименованието, спомагателните данни, минималната продължителност, количеството и броя на единиците в опаковката, баркода, ветеринарнорегистрационния номер на предприятието производител (за храни от скотски произход) и енергийна стойност. За етикетите и опаковките беше попълнена отчетна форма на JRC, създадена особено за задачата.

Анализът на събраната информация от участващите страни членки бе осъществен без значение и напълно от JRC, вследствие на което е направен отчет и резултатите с направените от Центъра изводи са предоставени на Европейска комисия. Тази информация е предоставена и на страните членки.

В рамките на изследването са оценени 1380 проби от 128 разнообразни хранителни продукта от 19 страни от Европейски Съюз – България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Извадката обаче не е представителна за огромното многообразие от хранителни артикули на пазара на Европейски Съюз.

След изследването като съществена констатации се откроява това, че в множеството от случаите съставът е отговарял на метода на показване на продуктите. 23% от продуктите са били с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно наличие, а при 27% от продуктите разликите в състава им в другите страни от Европейски Съюз са били съпроводени от друга лицева страна на опаковката. 9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав (те са имали идентична лицева страна на опаковката, само че друг състав).

Други 22% от продуктите, показани по подобен метод, са имали друг състав (те са имали сходна лицева страна на опаковката, само че друг състав). При потреблението на идентична или сходна опаковка на артикули с друг състав не се следят географски трендове. Разликите в състава, открити в тестваните артикули, не значат безусловно разлики в качеството.

Предоставена е и опция на притежателите на марките с установени разлики в състава на храните на обособените пазари да изразят позицията си, ако желаят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР